Bavorsko požaduje po lidech pracujících na druhé straně hranice test každých 48 hodin. Většina z pendlerů ale nenechávala nic na poslední chvilku a test absolvovala už během úterka.

"Test jsem si nechal udělat o víkendu v Čechách, v pondělí jsem se pak zajel otestovat na německou stranu. Tam se čeká na výsledek do druhého dne, ale to mi už nevadí," říká třeba Tomáš Sedláček z Chebu.

Právě na přechodu v Pomezí nad Ohří byl kolem osmé hodiny absolutní klid. Zmizel i testovací stan před hranicemi, kteří zde v pondělí za pomoci hasičů zřídil Karlovarský kraj a měl ulehčit nápor na stávající odběrové místo provozované Německem. Hejtman Petr Kulhánek totiž dosud neobdržel informaci o pomoci od armády, o kterou kvůli zajištění chodu tohoto odběrového místa požádal.

Ilustrační foto.
Očkování dostali přednostně zdravotníci soukromé kliniky. Jejich kolegové zuří

"Z toho důvodu, ale i vzhledem k současnému minimálnímu zájmu o testování v průběhu úterka, nebude odběrové místo od středy v provozu. Po dohodě s Hasičským záchranným sborem bychom mobilní testování v Pomezí opět obnovili v neděli 31. ledna a v pondělí 1. února, pokud to situace bude vyžadovat," vysvětlil hejtman.

Kolony se netvořily ani na hraničních přechodech v Plzeňském kraji. "Přechody jsou průjezdné bez komplikací," uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.