Je však ještě o něco starší, neboť jeho první ročník byl už v roce 1991, kdy ho začal pořádat známý folkový muzikant Jaroslav 'Samson' Lenk. Roku 2012 se Muzika nekonala, ale hned rok na to festival začali organizovat známí muzikanti a manželé Ilon a Míša Leichtovi. „O festival se staráme spolu s městem Hrádek u Rokycan,“ upozorňuje Ilon. „V roce 2012 za mnou přišel starosta Hrádku Jaroslav Perlík. Byl hodně smutný, že se festival nekoná, protože nemá tahouna a dramaturga. Tak jsme se domluvili, že to 'nahodíme' znovu,“ vzpomíná Míša a dodává, že si se ženou rozdělili úkoly: „Nejdůležitější je samozřejmě Ilon. Já nahodím zlehka dramaturgii a ona se stará o realizaci. Celé to dotáhne do konce. Připraví smlouvy, plní požadavky interpretů, dohlíží na časy… Já moderuji festival a ona zatím dělá administrativu, což jí vůbec nezávidím.“

Letos do Hrádku přijede zahrát folková legenda Nezmaři, dixielandový Nadoraz, plzeňský Lignit se svou směsicí folku a country, bluesový St. Johnny. trampský Lístek či folkrockové Vomiště a mnoho dalších. „Osobně mám radost, že se povedl Nadoraz a Nezmaři. Ti jsou opravdu veliký tahák. Ale i ostatní kapely jsou v podstatě již legendární. Myslím, že festival Muzika se rok od roku lepší,“ tvrdí Míša Leicht. Návštěvníci uslyší samozřejmě i bluegrassový COP, v jehož čele Míša zpívá a hraje. COP v Hrádku vystupuje každý rok. Koneckonců 'zpětné nahození' festivalu se konalo v roce 2013, kdy Cop slavil pětatřicet let a na Muzice se tohle výročí slavilo. „Od té doby si interpreti, samozřejmě že dobrovolně, připravují jednu píseň od COPu a interpretují ji po svém. Stalo se to velmi příjemnou tradicí, posluchači i interpreti se na to každoročně těší,“ dodává Ilon Leichtová. I ona má svou kapelu; jmenuje se BlueGate. „Letos s ní v Hrádku vystupovat nebudu. Přece jen je výborných kapel spousta a já nemám ambice zařazovat do dramaturgie stále stejné interprety,“ poznamenává Ilon.

K plusům festivalu, které dotváří letní pohodovou atmosféru, patří místo, kde se koná. „Prostředí dělá Muziku Muzikou. Jde o unikátní lesní divadlo. Diváci a interpreti jsou si blízko. Zázemí, tedy sociální zařízení a stánky s občerstvením jsou na místě, které posluchače neruší. Pokud ale zrovna nechtějí poslouchat muziku, mohou sejít dolů na cestu občerstvit se či si protáhnout tělo. Stanovat se dá v nedalekém kempu, spousta návštěvníků přespává jen tak v autě či v lese,“ popisuje Ilon místo, kde se Muzika koná.

Program festivalu Muzika začne 8. července ve 13 hod. a poslední kapela na jevišti skončí s hraním kolem půlnoci. Ovšem s tím, že by se všichni rozešli, organizátoři nepočítají. Na menším pódiu v místě určeném k občerstvení a odpočinku začne country bál s kapelou MHS. Návštěvníci budou moci až do rána tančit, zpívat i jamovat.

Vstupenky jsou k dostání na www.mestohradek.cz, nebo v Plzni U Limana na Slovanské třídě či v prodejně hudebnin Houdek. Možné je volat či psát Ilon Leichtové na tel. 603423880 nebo mail ilon@bluegate.cz.

Luftova zahrada
V Luftově zahradě nahradí spadlou moštárnu učebna