Plzeňanka Klára předminulý týden prodala chatu u Chrástu. Nabízela ji od loňska, až letos zjara přišel zájemce, který ji okamžitě chtěl. Není to zvláštní, právě teď se chaty prodávají nejlépe.
Roman Hnojský z realitní kanceláře AG bydlení to potvrzuje. „Ideální doba pro prodej chaty je březen, duben, květen. Začíná sezona a většina lidí je shání právě teď,“ říká s tím, že první zájemci se ozývají už v únoru. Přes zimu chaty neradi nabízejí makléři i jejich majitelé.

„Prodávám například domek v Nových Mitrovicích. Jeho majitel chtěl inzerát sám přes zimu stáhnout, aby to nabídku nedegradovalo. Teď jsme ho zveřejnili a už máme zájemce,“ tvrdí s tím, že podobná situace je s prodejem pozemků.

Ilustrační foto.
U Kalikovského mlýna skočil muž z nešťastné lásky z mostu

Naopak byty a rodinné domy se prodávají celý rok.

V Plzeňském kraji jsou chatové oblasti, které stále patří k nejatraktivnějším. Po domcích v okolí přehrady Hracholusky nebo nedaleko Plzně – ve Šťáhlavech či Sedlci je pořád velká poptávka.

„Chtěli jsme chatu u Hracholusek, ale ceny byly takové, že bychom asi museli prodat dům,“ říká Kateřina Kubová. S manželem ale nakonec domek sehnali: „Bude sice u Střely, ale vůbec nám to nevadí, zajímá nás hlavně klid, a toho budeme mít rozhodně víc tam.“

V kraji je velká sháňka rovněž po chataření v Pošumaví či přímo na Šumavě. Tam se ale chaty často nenabízí k prodeji, ale k pronájmu, a pořadníky mají plné dlouho před začátkem dovolených.

Podle aktuální nabídky serveru reality-plzen.info začínají ceny chat v kraji nad stovkou tisíc korun (za 130 tisíc Kč lze třeba pořídit chatu o velikosti 28 m2 v Plešnicích), nejčastěji se pohybují kolem půl milionu korun (chata ve Zruč-Senci u Drahotínského rybníka za 530 tisíc Kč), ale stojí i přes milion korun (v Čerňovicích 100 metrů od pláže hracholuské přehrady) a k mání jsou ještě dražší.

Nejdražší chaty bývají tak luxusně vybavené a zařízené, že nakonec ani jako chaty nemusí sloužit. Změnu trendu lze vidět třeba v případě kdysi vyhlášené chatové lokality v Plzni na Výsluní. „Tam je o domky stále zájem, jenže lidé je už nechtějí jako chaty a bydlí v nich natrvalo,“ podotýká Roman Hnojský.

Ilustrační foto.
Parkování v Plzni čeká revoluce

Mimo sezonu střídají chataře zloději. Letos jich bylo nejvíce na Klatovsku

Během uplynulé mimorekreační sezony, tedy od loňského října do letošního března, policisté v Plzeňském kraji řešili 92 případů krádeže vloupáním do chat. Od letošního ledna do března zaznamenali nejvíce případů na Klatovsku. „Jednalo se o třináct případů, druhé nejvyšší číslo bylo jedenáct vykradených chat na území Plzně-venkova,“ řekla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Dá se předpokládat, že přinejmenším v tomto měsíci bude případů přibývat. Řada lidí chaty v zimě nekontrolovala, vrací se na ně po několika měsících a někteří budou sčítat škody.
Tradiční rada, aby chataři v domcích nenechávali cenné věci, o které by neradi přišli, podle Pavly Burešové platí po celý rok, nejen před zimou nejen v zimě. „Pokud nemůžete takové předměty z chaty odvézt, je třeba ji důkladně zabezpečit proti vloupání,“ říká.

Policisté během podzimu a zimy chatové oblasti navštěvovali a prověřovali. Pokud narazili na vykradenou, hned případ řešili. Ani tyto kontroly neskončily s příchodem jara.

Vykradli vás?Základní rada pro chataře, kteří například podle rozbitého okna či dveří zjistí, že jejich chatu navštívil zloděj, zní: Nechoďte dovnitř a okamžitě zavolejte policii. Pohybem uvnitř domu a snahou o zjišťování způsobené škody byste mohli akorát zničit cenné stopy.