Společnými silami se rozhodli okroužkovat mláďata čápa bílého na všech třech hnízdech. Tedy v Oseku, Mirošově a Klabavě. Právě v prvně zmiňovaném místě se nachází mládě, které je evidentně s růstem za svými vrstevníky pozadu. „V Oseku je na hnízdě pět mláďat. Pokud jde o to nejmenší, poraněné není a necháváme ho v hnízdě dál. Je to přirozený výběr přírody, do kterého by člověk neměl zasahovat," prozradil Pavel Moulis ze Záchranné stanice ČSOP v Rokycanech.

Jen o pár kilometrů dál vzbudilo v centru Mirošova pozdvižení hasičské auto. Pro jistotu aktéři dění řídili v místě dopravu. „Ve hnízdě se nacházela tři mláďata, všechna byla okroužkovaná. Hodně nám pomohli hasiči. Je to mimořádná událost, proto jsme je požádali o spolupráci. Jinak je využíváme zejména při havarijních událostech," uvedl Karel Makoň ze záchranné stanice v Plzni.

Právě ten se zhostil samotného úkonu i v posledním místě. V Klabavě se však pustil i do čištění okolí hnízda od náletových křovin. „I když tady jsme nejvýš, podle všeho ve dvaceti čtyřech metrech, nejobtížnější pro nás kvůli zástavbě a větší vzdálenosti od komínu bylo přistavení plošiny v Oseku," prozradil jeden z hasičů.

Dokončení ve čtvrtečním vydání Rokycanského deníku..