Zatmění Slunce je jev, který asi bez rozdílu zaujme všechny.

Také školy se připravují na sledování úkazu, míra je ale rozdílná. V ZŠ TGM Rokycany dokonce chystají i výpravu do hvězdárny. „Samozřejmě jen některé třídy, aby se tam děti vešly. Ostatní žáci budou informovaní ve třídách. Učitelé jim princip zatmění objasní a pak půjdou ven, aby se na Slunce podívali přes filtry. Sledování bude ovšem trochu komplikovat soutěž Matematický klokan, která se zrovna v tu dobu koná," uvedla ředitelka školy Alena Halířová.

V gymnáziu nám za předmětovou komisi fyziky učitelka Helena Čížková prozradila, že jev budou zachycovat astronomickým dalekohledem. „Ujme se toho kolega Pavel Kraus a dění se pak bude promítat na plátno, abychom chránili oči studentů." Doplnila také, že žáky poučili o důkladném způsobu ochrany zraku při přímém pozorování.

Ani dobřívská ekoškola sledování takového úkazu nemohla pominout. „Už před půl desátou se všichni vydáme na jarní vycházku, jejímž stěžejním bodem bude právě sledování zatmění Slunce," sdělila ředitelka ZŠ Renata Balejová. „Děti vědí, že se nemohou do slunce dívat přímo. Použijeme k tomu skla, které mají v kuklách či brýlích svářeči. Nějaká máme za školu k dispozici, další děti přinesou z domova. Dohromady se pak všichni prostřídají v pozorování," dodala.

V Mýtě dostali kluci a děvčata i praktické školení ve vytváření ochranných pomůcek. „Zkoušeli jsme si udělat pár brýlí pomocí vysloužilých disket a využili jsme i staré negativy. O vhodnosti svářečských skel děti vědí rovněž," informovala ředitelka Lenka Helešicová.

V rokycanské hvězdárně dnes očekávají nával. „Zatmění Slunce je na několik let největším pozorovatelným ve střední Evropě. To, které bude následovat v roce 2021, zdaleka nebude tak rozsáhlé. Zdá se, že nám popřeje i počasí, takže podmínky ke sledování budou optimální," konstatoval ředitel zařízení Karel Halíř. „Přestože bude teď zakrytých až nějakých pětasedmdesát procent plochy," pokračoval," pozoro-vat sluneční kotouč bez husté-ho filtru, jaký například použí-vají svářeči, nelze. Přímé sledování by přicházelo v úvahu až při úplném zatmění Slunce v roce 2135," usmíval se.

„Pamatuji se na úplné zatmění Slunce ze srpna roku 1999," svěřil se se vzpomínkou Vlastimil Babor. „Byl to velmi zvláštní pocit, všechno jakoby halila taková hnědavočerná řídká mlha," líčil. „Podivné bylo i to," přidala další vzpomínku na stejný úkaz Marie Musilová, „že všechno v přírodě utichlo. Neviděli jste přeletět ptáka, natož aby nějaký pípnul. Zaujalo mě rovněž, že třeba slepice přestaly žrát a schoulily se bez pohnutí," podělila se o zážitek.