Vláda v minulém týdnu schválila věcný záměr zákona, který některé obce přesouvá do jiného okresu. Lidé si kvůli tomu budou muset vyměnit občanské průkazy.

Novela zákona má odstranit stav, kdy obec patřila sice do jednoho okresu, její obyvatelé ale jezdili část úřední agendy vyřizovat do nejbližší obce s rozšířenou působností, která leží v jiném okrese.

„Otázka případné změny územního členění vybraných obcí na Domažlicku je ve fázi věcného záměru zákona o územněsprávním členění státu. Vláda tento věcný záměr projednala a pověřila Ministerstvo vnitra, aby předložilo do konce roku zpracované paragrafové znění zákona. Po jeho projednání na vládě bude následovat řádný legislativní proces v Parlamentu. V případě pozitivního výstupu v rámci legislativního procesu by nový zákon a změny v přiřazení obcí do okresů měly platit po 1. lednu 2021,“ říká za ministerstvo vnitra Klára Pěknicová.

Ilustrační foto
Staňkovská farnost naplánovala velikonoční program bohoslužeb

V případě obcí na Domažlicku se jedná o neskladebnost celkem u 9 obcí (Holýšov, Bukovec, Čečovice, Černovice, Horní Kamenice, Kvíčovice, Neuměř, Štichov, Všekary), tyto obce by měly být nově přiřazeny z okresu Domažlice pod okres Plzeň-jih, přičemž by zůstala zachována jejich obec s rozšířenou působností Stod. Pro tuto variantu hovoří vztahy v území, tedy dojezdy do práce a do škol, ale i např. dostupnost veřejnou dopravou. Finální řešení této otázky bude předmětem dalších jednání s dotčenými subjekty.

CO NA TO OBČANÉ?

„Přijde mi zbytečné z důvodu přeskladby struktury členění státu, které v podstatě obyčejným občanům nejsou k ničemu, aby si z tohoto důvodu lidé museli měnit to, na co jsou léta zvyklí. Například jezdit na úřady jinam. A další zbytečná výměna občanky vytvoří na úřadech akorát fronty, které všechny z nás obtěžují. Opět se budu opakovat, ale jak říkám, to vše se mi jeví jako zbytečné a nevidím na tom nic, co by přineslo něco kladného,“ říká místní obyvatelka Holýšova, jednoho z měst, kterých se tato změna týká, Sandra Ilavská.

Zraněním 64leté řidičky malé škodovky skončila středeční nehoda na silnici mezi Ždánovem a Novým Kramolínem.
Škodovka skončila v příkopu

CO NA TO ZÁSTUPCI MĚST A OBCÍ?

„Ministerstvo vnitra nás vyzvalo, abychom uspořádali u nás v Holýšově schůzku za účasti všech okolních obcí, kterých se tato změna týká. Schůzka se uskutečnila za účasti zástupců, hlavně starostů, těchto obcí a vybírali jsme na ní, co pro občany našich obcí včetně Holýšova bude lepší. Zda je lepší jezdit do Horšovského Týna a Domažlic, nebo zda je lepší jezdit do Stodu a na katastr do Plzně. Všichni starostové a zástupci obcí souhlasili s tím, že se radši připojíme k okresu Plzeň. Skutečně všichni jsme se shodli a jsme pro tuto změnu,“ vyjadřuje se ke změně územního členění několika obcí na Domažlicku holýšovský starosta Jan Mendřec.