„Celá akce vyšla na částku přibližně tři sta tisíc korun. Z toho dvě stě poskytl Plzeňský kraj. O zbytek se podělil Mikroregion Radnicko se šedesáti tisíci a sama obec projekt dofinancovala třiceti osmi tisíci," informoval starosta Němčovic Karel Ferschmann.

Tomu s přestřižením pásky, kterou před novými kotci umístili místní hasiči, pomáhali další hosté. Mimo jiné i radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl, předseda Mikroregionu Radnicko Jan Špilar a výrobce nových ubikací Vlastimil Baborovský.

„Psí útulek vznikl v roce dva tisíce devět a od té doby ho navštívilo na dvě stě padesát psů. Z toho je patrné, že není důležitý jen pro nás, ale i pro okolní obce. Nejsmutnější případy jsou ty, kdy se pejsek do zařízení vrací opakovaně. Snažíme se prostor každým rokem vylepšovat," pokračoval Ferschmann. Ten také okrajově zkritizoval nejasný výklad občanského zákoníku, který nejen že nesmyslně zvířata dělí do zbytečných kategorií, ale také více nahrává lidem, kteří se zvířat zbavují na úkor obcí, které by se o ně měly starat.

Více ve středečním vydání Rokycanského deníku.