O osmdesát milionů korun více ve srovnání s loňskem zaplatí v letošním roce za energie Fakultní nemocnice (FN) Plzeň. Příští rok už největší zdravotnické zařízení v Plzeňském kraji počítá ve srovnání s rokem 2021 už s dvojnásobkem. Nemocnice se proto uchýlila k úsporným opatřením, jakým je např. výměna žárovek za úsporné, instalace termoregulačních hlavic na radiátory nebo plošné snížení teploty o jeden stupeň.

Protože plzeňská teplárna a vodárna oznámily, že v příštím roce nezdraží, FN Plzeň si připlatí pouze za plyn a elektřinu. „U plynu už je zdražování zcela patrné, v roce 2021 jsme za jednotku MWh platili 710 korun, letos to bylo už 1 700 korun a příští rok je předpoklad až 3 860 korun. Ještě větší nárůst je u elektrické energie, kde byla za jednu jednotku MWh v roce 2021 cena 2 430 korun, letos 4 680 a příští rok očekáváme 7 300 korun,“ informoval technicko-provozní náměstek FN Milan Topinka.

Fakultním nemocnicím nakupuje elektřinu a plyn centrálně ministerstvo zdravotnictví.

Spalovna komunálního odpadu v Chotíkově patří k nejmodernějším zařízením svého druhu.
FOTO: Návštěvu spalovny v Chotíkově si nenechaly ujít desítky lidí

Odhad konečné ceny energií, tedy plynu, elektřiny, tepla a chladu, vodného a stočného pro rok 2023 je 300 milionů korun, což je zhruba o 80 milionů více než v letošním roce,“ informovala mluvčí FN Gabriela Levorová s tím, že v roce 2021 FN Plzeň za veškeré energie vydala cca 153 milionů korun, což je polovina rozpočtu pro energie na rok 2023.

„Postupně v obou areálech vyměňujeme standardní zářivkové osvětlení za úspornější LED technologii, snižujeme počet využívaných svítidel a instalujeme režim automatického spínání. Postupně instalujeme termoregulační hlavice na radiátory,“ vyjmenoval náměstek Topinka.

V obou areálech má podle něj FN zhruba 13 500 místností a asi 5 000 z nich jsou technické sklady, archivy či chodby, kde lze snížit teplotu trvale. „FN dále přijala provozní opatření k plošnému snížení teploty v interiérech obou areálů FN o jeden stupeň,“ dodal.

Ilustrační foto
Plzeň řeší dopravní kolaps. Pruhy se zúží jen během pracovní doby

Úsporná opatření typu výměny žárovek plánují také krajské nemocnice. „Tam očekáváme úsporu kolem 15 procent, ale více krátkodobě nestihneme. Do budoucna však počítáme se solárními panely a dalšími projekty,“ řekl Deníku náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais. Krajské nemocnice zatím nemají energie vysoutěžené. Kraj podle Haise však počítá s tím, že za ně připlatí zhruba 110 až 130 milionů korun.