„Čtvrtina z vás bude mít problém. Jsme vám k dispozici,“ prohlásil s nadsázkou při zahájení stavby nového psychiatrického pavilonu ve Fakultní nemocnici v Plzni na Lochotíně přednosta psychiatrické kliniky Jan Vevera.

Narážel na to, že přibývá lidí s psychiatrickou diagnózou. „Má ji čtvrtina evropské populace,“ potvrdil Vevera.

Nový pavilon má přinést pacientům z jihozápadu Čech mnohem vyšší komfort. Zvýší se počet akutních lůžek a bude možné podstatně rozšířit ambulantní provozy. „Výrazně se je snažíme posílit prostřednictvím stacionářů tak, aby pacienti trávili v nemocnici méně času, ale zároveň dostávali stejný podíl léčby. Mnohem dříve je budeme odesílat domů, ale jen na večery. Během dne je budeme dál léčit,“ řekl Vevera.

POKOJE PRO JEDNOHO ČI DVA 

Počty hospitalizovaných i ambulantních psychiatrických pacientů stále rostou, ročně jich tu ošetří kolem 850. „Dnes se psychiatrická klinika s kapacitou 70 lůžek nachází ve dvou poschodích interního pavilonu v lochotínském areálu nemocnice,“ připomněl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Do Dvorany slávy Plzeňského kraje byli v letošním roce uvedeni zleva hokejsta Jaroslav Špaček, herečka Monika Švábová a architekt Jan Soukup.
Dvorana slávy má nové členy

Nový pavilon psychiatrie vyroste poblíž interního pavilonu u vchodu A a nabídne pacientům jedno a dvoulůžkové pokoje. Pro akutní uzavřené oddělení bude vybudované i venkovní atrium s travnatými porosty, které bude pro řadu pacientů dočasně jediným místem, jak se dostat na vzduch a opustit vnitřní prostory budovy a oddělení.

Financování nové budovy za cca 354 milionů korun je z 85% plánováno z evropských fondů, zbytek zaplatí ze svého rozpočtu stát.

Rozhovor s přednostou Psychiatrické kliniky FN Plzeň Janem Veverou

Přednosta Psychiatrické kliniky FN Nemocnice Plzeň.Zdroj: Deník / Dana Veselá

Kolik pacientů ošetříte a hospitalizujete?

Ročně asi 850. Čtvrtina evropské populace má nějakou psychickou poruchu.

Kdy lze poznat, že už jde o poruchu a kdy je to pořád ještě dobré?

Zjednodušeně v okamžiku, kdy už začnete ztrácet sílu v práci a když přestanete mít pocit, že vám nepřinášejí uspokojení běžné věci, které ho dříve přinášely. Když to trvá tak dva týdny, je na čase zamyslet se, zda nevyhledat pomoc.

Jakých poruch nejvíc přibývá?

Nejvíc přibývají závislosti. Na alkoholu, který je v této zemi největší drogou, na cigaretách a na základní české droze, jíž je pervitin.

Ilustrační foto.
V Plzni chybí parkovací místa, město reaguje