„Sešlo se nám kolem dvaceti návrhů typu ulice Mateřídoušková, Sluníčková, Pod Letištěm a podobně. Říkali jsme si, že by to ale chtělo něco trochu jiného,“ řekl starosta Tachova Jiří Struček.

Pojmenování dvou nových ulic se tedy nakonec ujala rada a její výsledek zní následovně. „Ulice se budou jmenovat Swobodova a Rumplerova. Obě tyto osobnosti jsou velmi spjaty s historií Tachova, ale přitom nejsou zas tak známé. Chceme tak trochu donutit občany, kteří nevědí o koho se jedná, aby se trochu zajímali o historii svého města. Jedná se totiž o velmi zajímavá fakta,“ dále uvedl tachovský starosta.

Franz Rumpler a Heinrich Swoboda jsou rozhodně osobnostmi, na které by se zapomenout nemělo.

ÚČASTNÍCI LABUŤSKÉHO VIDEOSTOPU  se letos sešli už podruhé.
Labuťský videostop přilákal znalce českých filmů

První zmiňovaný, tedy Franz Rumpler, byl rakouským žánrovým malířem, zároveň ale rodákem z Tachova. Narodil se v roce 1848. Tento syn řezbáře Jana Křtitele Rumplera prožil své dětství především právě v Tachově. Ve svých patnácti letech odešel do Vídně, kde se věnoval studiu malby. Během svých studií se podíval také do Itálie, v níž se setkal s mnoha významnými umělci. V roce 1897 byla otevřena jeho největší výstava čítající 230 prací a Rumpler byl v tomto roce také uznán čestným občanem svého rodného města. I když se později Franz Rumpler usadil v Klosterneuburgu, v Tachově rozhodně zanechal důležitou stopu.

Jeho dílo doplňuje hlavní oltář františkánského klášterního kostela a neméně známá je i jeho olejomalba stejného místa.
Heinrich Swoboda, taktéž rodák z Tachova, narozen v roce 1837, se věnoval zejména politice. Maturoval na gymnáziu v Chebu. Vyučil se u svého otce v jeho tachovské lékárně a po delší dobu získával zkušenosti na cestách po Evropě. Podstatnou část života ale strávil právě v Tachově.

„Swoboda byl jedním z nejdéle působících starostů. Za jeho starostování vznikl železniční spoj mezi Tachovem a Domažlicemi a také tabáková fabrika. Město opravdu velmi vzkvétalo,“ připomněl historická fakta nynější starosta okresního města. Heinrich Swoboda, který mimo jiné působil i jako poslanec Říšské rady, zemřel náhle v únoru roku 1910.