„Měsíčně by každý z nás musel zaplatit zhruba osm tisíc korun, tedy o tři tisíce měsíčně více než loni. To si ale ani jeden nemůžeme dovolit. Studium je celkem náročné a na pravidelnou brigádu bych neměla čas,“ řekla Deníku studentkas tím, že v bytě je plynový kotel a na podzim končí fixace, čímž se bydlení výrazně prodraží. „Už od června sháníme něco jiného, třeba i menší byt, kde bychom měli pokoj například ve dvou. Ale je to skoro nemožné, pronájmy bytů v Plzni z nabídky rychle mizí. A pokud se něco příhodného najde, je to drahé,“ popsala.

Dodala, že poptat se zkusí ještě na univerzitní koleji. „Jenže od spolužáků jsem slyšela, že se místa rychle plní a některé koleje jsou už úplně obsazené,“ poznamenala dívka, která pochází z Krkonoš a je tak vyloučené, že by na školu dojížděla.

Větší zájem o bydlení na kolejích než v předchozích letech potvrdila mluvčí ZČU Šárka Stará. „Očekáváme, že koleje budou plně obsazeny, podobně jako v minulých letech. Letos je však patrné, že studenti mají o koleje větší zájem a rezervují si je dříve,“ uvedla.

Vlastimil Malina (vlevo) a Miroslav Činatl.
Zachraňovali lidi i zvířata. Dobrovolní hasiči během povodní téměř nespali

Obsazené koleje už má také Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. Deníku to řekla její mluvčí Barbora Černíková. „V předchozích letech se stávalo, že se mnoho studentů na prázdniny odhlašovalo, aby ušetřili. To se letos neděje. Pár míst, která zbyla, se hned obsadila,“ reagovala na dotaz Deníku Černíková.

Šárka Stará doplnila, že plzeňská univerzita nabízí ubytování na deseti kolejích s celkem 2568 lůžky. S novým akademickým rokem se ale i toto ubytování zdraží. „Zvýšení kolejného bylo z důvodu rostoucích cen energií nevyhnutelné. Před blížícím se akademickým rokem jsme tedy museli přistoupit k navýšení cen, které se pohybuje od 190 do 490 Kč měsíčně za lůžko, podle typu pokoje. Nový ceník platí od 1. července,“ informovala. Podle mluvčí Staré tak aktuálně ubytování na koleji stojí od 2860 korun měsíčně za čtyřlůžkový pokoj se sdíleným sociálním zařízením do 4990 korun měsíčně za jednolůžkový pokoj s vlastním záchodem a koupelnou v nově zrekonstruované koleji Máchova 20.

Lékařská fakulta se podle Černíkové zatím zdražovat nechystá, ceny o 10 procent totiž navýšila už letos na jaře. „Kolejné se zvedlo zhruba o 300 korun. Studenti nyní zaplatí průměrně 3500 korun,“ vyčíslila.

Klášter Plasy.
Turisty láká okruh v opraveném kostele. Klášter už přivítal více lidí než loni