V rámci příprav na dubnové rozšíření Integrované dopravy Plzeňska a s tím spojené změny funguje od začátku tohoto měsíce novinka. Obyvatelé Plzeňska si mohou o vydání Plzeňské karty, která jim cestování usnadní, žádat také mimo Plzeň.

Žádosti nově přijímají na obecním úřadu v Dolní Bělé, na městských úřadech v Plasích a ve Stodě, v Kulturním a komunitním centru Přeštice a také na přepážce Českých drah ve stanici Rokycany. Na stejných místech si pak lidé budou moci hotové karty také vyzvedávat.

Úřady jsou na administrativu s tím spojenou připravené a první zájemce už obsloužily. „Několik žádostí si u nás už lidé podali. Zástupci dopravních podniků je budou pravidelně odvážet a nazpět budou vozit karty hotové. Funguje to. Naše obyvatele jsme o této nové možnosti informovali a budeme v tom pokračovat,“ řekl Deníku tajemník plaského úřadu Josef Domabyl.

Vyplňování dokumentů si už vyzkoušeli také lidé  v Přešticích. „Kromě toho se zejména ti starší obyvatelé chodí ptát, jak budou změny  vlastně vypadat a co je čeká. Všem jsme schopni poradit, pracujeme denně,“ sdělila ředitelka Kulturního a komunitního centra Přeštice Martina Míšková.

Vyřizování žádostí obcím prý nepřineslo žádnou nadmíru administrativy. Vše zvládnou stávající zaměstnanci, což potvrdil také dolnobělský starosta Tomáš Křiklán. „Nic zvláštního to neobnáší, nemuseli jsme hledat nové prostory ani zaměstnankyně. Ty, které máme, jsou šikovné a zvládnou to,“ chválil úřednice starosta.

Do Stoda dorazily potřebné dokumenty v polovině týdne. „Zatím jsme tedy ještě pořádně nezačali, ale řada lidí na městský úřad telefonuje a na kartu se ptá. Zájem bude,“ tvrdí starosta Jiří Vlk.

Vyhotovená Plzeňská karta bude k vyzvednutí ve zmíněných obcích do termínu, který se žadatelé dozví při odevzdání žádosti. Od 19. března se začne aktivovat předplatné jízdné pro nové vnější zóny IDP platné od dubna 2012.

A jaké změny cestující od dubna čekají? Dnešní vnější zónu Z nahradí 25 malých zón a cestující za každou, kterou budou využívat,  zaplatí 330 Kč. Pojede-li tedy člověk přes dvě zóny, musí mít předplacené obě a  zaplatí 660Kč. Cena za měsíční předplatné pro Plzeň se od nového roku zvýšila  z 390 Kč na 440 Kč, přičemž tato vnitřní zóna označovaná jako P se od dubna zmenší o sedm obcí (Dýšina, Chrást, Kyšice, Smědčice, Starý Plzenec, Tlučná, Vejprnice). Lidé, kteří do nich nebo z nich dojíždějí, si tak budou muset pořídit i kupon pro jednu z vnějších zón. A pořizovací cena Plzeňské karty, kterou bude třeba pro cestování s IDP mít, se od ledna zvedla na 195 Kč.