Šlo již o šestý ročník akce, která podporuje boj proti rakovině prsu.

Patronkami pochodu byly herečka Veronika Freimanová a zakladatelka sítě mammocenter v České republice lékařka Miroslava Skovajsová, která je za založení této tradice v Klatovech ráda. „Jsem šťastná, jsem hrdá na to, že se tady akce udržela a kdykoliv jsem se dostala někde k mikrofonu v televizi nebo v rádiu, všude jsem říkala, že jsem z Klatov a že v Klatovech se šel první Avon pochod a nepřetržitě se jde už pošesté. Myslím, že účast je krásná,“ řekla Deníku Skovajsová.

Zdroj: DENÍK/Daniela Loudová

Pochod vítá i klatovský lékař a provozovatel tamního mammocentra Miloš Chroust, podle něhož je každá podobná akce velmi prospěšná. „Vždy vidíme nárůst počtu žen, které přijdou po podobných akcích, takže jsme za ně rádi,“ uvedl Chroust a upozornil také na jeden nešvar poslední doby. „Nyní se setkáváme s ženami, které odmítají vyšetření mammografem, protože se ho obávají z důvodu rentgenového záření nebo z důvodu tlaku na prs. Ženy jsou ovlivněny různými poplašnými e-maily, které se nezakládají na pravdě. Jsem rentgenolog a rentgenové záření známe už více než sto let a víme, co dělá. Zatím není lepší vyšetřovací metoda. Využíváme minimální množství záření, i proto je důležité stlačení prsu,“ vysvětlil Chroust.

Některé ženy berou účast na pochodu už jako tradici či povinnost. „Mám několik známých, které si prošly rakovinou prsu, proto mi přijde téměř jako nutnost, abych akci podpořila. Určitě je zajímavá a je dobře, že se na tuto nemoc upozorňuje a podporuje se její léčba. Líbí se mi, že na pochod chodí hodně žen, ale i mužů,“ sdělila jedna z účastnic pochodu Emílie Toufarová.

S účastí i průběhem akce jsou spokojeni o pořadatelé. „Myslím, že pochod se vydařil, přišly stovky žen. Na náměstí měly možnost ozdobit společný strom, který přichystal Okrášlovací spolek, a který bude k vidění do konce měsíce ve vestibulu informačního centra. Akci podpořil i zpěvák Marián Vojtko. Přálo nám i počasí,“ zhodnotila vedoucí odboru školství, kultury a cestovního klatovské radnice Alena Kunešová.

Nehoda u Švihova.
FOTO: Řidička vlétla s autem do potoka, měla v něm tři malé děti