Kolik lidí už se na klinice nechalo naočkovat a jaké vakcíny máte k dispozici?

Naočkovali jsme do konce května necelých 24 tisíc obyvatel Plzeňského kraje. K dispozici máme vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Kde jste vytvořili očkovací místo a za jakých podmínek?

Očkovat jsme začali již od 11.ledna. Stabilní očkovací centrum, které bude komfortní pro pacienty i personál jsme na EUC Klinice Plzeň na Denisově nábřeží otevřeli 1. února. Následovalo v březnu očkovací místo v Kralovicích a teď od června jsme převzali očkovací místa ve Stříbře, Plasích a Manětíně.

Pokud se k vám lidé zaregistrují, za jak dlouho na ně přijde řada?

Snažíme se, aby lidé znali svůj termín očkování do 48 hodin od registrace. Pracujeme 7 dní v týdnu 8 hodin denně. Týdně jsme schopni v Plzni aplikovat 4200 dávek. Na ostatních místech je to souhrnně 2800 dávek týdně.

Vy sám jste se už naočkovat nechal a proč?

Samozřejmě nechal. Důvod byl prostý – abych chránil sebe a svoje okolí. V rodině jsme covid 19 bohužel také měli, kdy já byl už po očkování a nenakazil jsem se. Očkování věřím. Považuji jej za cestu zpět k běžnému životu.

Nová budova Lékařské fakulty v Plzni v aleji Svobody.
Noví profesoři plzeňské lékařské fakulty převzali jmenovací dekrety

Jsou naočkovaní i zdravotníci na klinice a zaznamenali jste po tom změnu například v jejich nemocnosti?

Máme naočkováno 91 procent všech zdravotníků. S covidem 19 není od března na neschopence nikdo.

Riskují lidé, již se očkovat nenechají? Byť by to byli třicátníci a mladší lidé, kteří se už mohou k vakcinaci registrovat?

Riziko, zda podstoupit či nepodstoupit očkování, musí každý zvážit sám. Nikoho k očkování nenutíme. Jsme ale přesvědčeni, že očkování má více benefitů než rizik s ním spojených. Vakcinace chrání očkované z cca 95 procent od samotného onemocnění, tedy se nenakazí. Dále chrání od vážného průběhu onemocnění v případě infikování, mRNA vakcíny významně chrání také od přenašečství nemoci. Je ale třeba, aby se dosáhlo proočkovanosti na úrovni okolo 80 procent u všech věkových kategorií v populaci a byla vytvořena tzv. kolektivní imunita. Kolektivní imunita by měla u tohoto procenta nastat co nejdříve. Proto můj osobní názor je očkovat, očkovat, očkovat.

Zaznamenali jste na očkování nějaké nežádoucí reakce?

Měli jsme za celou dobu čtyři reakce přímo po očkování. Nebylo to nic vážného a ihned jsme pacienty zaléčili a po necelé hodině mohli odejít domů. Samozřejmě máme informace od pacientů, že je bolí zhruba den a půl ruka, měli zvýšenou teplotu a další obecně známé nežádoucí reakce, které se u vakcinace objevují.