Plzeňská radnice se dočkala výtahu. Už se nestane, aby se hendikepovaný člověk s vozíkem dostával k primátorovi nebo do sálu zastupitelů tak, že ho musejí vynést strážníci.

Návrh z ateliéru architekta Jana Soukupa na bezbariérovou radnici ležel v šuplících různých primátorů od roku 1993. Na to, že se radnice kvůli tomu rozkope na několik měsíců kývl až Martin Zrzavecký (ČSSD).
„Pracovalo se za plného provozu, ty nejhlučnější práce se prováděly odpoledne a o víkendech. Primátora ani radní jsme nemuseli nikam stěhovat,“ prohlásil ředitel Úřadu správních agend Petr Triner.

Ilustrační foto
Do vlaku i trolejbusu stačí jedna karta

Výtah je hotov a zkolaudován, zatím se ale nepoužívá, protože se dodělávají ještě stavební věci kolem. Zastupitelé už jej budou moci použít na prosincovém zasedání. Šef městských památkářů Petr Marovič k tomu poznamenal, že když se radnice obešla bez výtahu 463 let, měsíc to ještě počká. „Vůbec první zasedání radních probíhalo ještě v rozestavěné radnici roku 1554,“ připomíná Marovič.
Výtah začne jezdit v historické a pamářkáři velmi přísně hlídané radnici mezi suterénem a chodbou před Sněmovním sálem v posledním patře. Projede prostorem bývalých toalet, které mu musely ustoupit a postavily se jinde.

Podle architekta Soukupa proběhla akce výtah i díky Metrostavu, který zakázku vysoutěžil za necelých 18 milionů korun, bez problémů. Nic se nezničilo ani nespadlo, radnici přibylo kromě zdviže nové sociální zařízení i jedna prosklená kancelář.

Jiří Kajínek během natáčení v Plzni na Borech
Prima nasazuje Kajínka. Dokument se natáčel i v Plzni na Borech

„Mrzí mě ale, že se rovnou nerekonstruoval celý Císařský dům. Každý barák potřebuje jednou za 100 let zásah,“ poznamenal Soukup. Jenže to by znamenalo kromě ještě většího stavebního ruchu než který způsobil výtah, také více než stomiliovou investici a především velkorysé rozhodnutí představitelů města.