Nové žulové pylony, každý o váze 22 tun, nechala radnice vyrobit z francouzské žuly jako náhradu za původní popraskaný kámen. Místo U Práce je opravené včetně dlažby, jsou tu nové stožáry na prapory a osvětlení. Obnova stála cca deset milionů korun.

Vzhledem k tomu, že je památník na frekventovaném místě a tzv. pochozí (mohou na něj vstupovat lidé), často se řeší jeho čistota. Srocují se tu partičky bezdomovců, kteří tu popíjejí a znečišťují okolí. Městská policie argumentuje tím, že nemá páky, aby je dlouhodobě z místa vykázala.

Objekt bývalé kasárna v Kaplířově ulici v Plzni na Borech
Kasárenská ruina na Borech padne, ustoupí parkovišti

I proto navrhl projektant pomníku architekt Jan Soukup, aby bylo místo prohlášeno pietním a strážníci se měli o co opřít.

Jenže právníci při prověřování tohoto nápadu zjistili, že památník je ze zákona z r. 2004 o válečných hrobech a pietních místech prohlášen válečným hrobem. Pro úřad je to překvapení, dávno se na to zapomnělo. „Připravím usnesení do rady, kterým se tento status připomene,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Památník Díky, Ameriko! ● Byl vybudován v letech 1994-1995 a slavnostně odhalen při oslavách 50. výročí osvobození Plzně americkou armádou. ● Pomník navrhl původně jako Vítězný oblouk malíř Jiří Kovařík, později jej zredukoval na dva pylony. ● V dubnu 2016 musely být pylony odříznuty kvůli prasklinám, protože hrozilo jejich zřícení. ● Dva roky bylo z památníku jen torzo, nyní byly odhaleny nové kvádry. ● Památník je ze zákona z roku 2004 válečným hrobem. ● V neděli 6. května se tu uskuteční hlavní pietní akt letošních Slavností svobody.

Hudební festival Milník času ve Chvojkových lomech
Bigbít jako zamlada, bolševikům a svátku práce navzdory