Je jím fenka Hakyna, která tam původně před více než rokem přišla se svým páníčkem. Ten ale zemřel a ona tam zůstala a dělá radost tamním obyvatelům.

Devítiletá fenka se rychle stala miláčkem obyvatel domova. „Fenka k nám nastoupila se svým páníčkem, který nemohl být ze zdravotních důvodů už sám doma, a my jsme byli jediný domov, kam mohl i se svým parťákem,“ uvedla staniční sestra Lucie Tomanová.

Chyběla mu manželka

Vhodný domov pomáhala Güntheru Pscheidlovi, majiteli Hakyny, hledat i Lenka Trefancová, která byla v Činově jeho sousedkou. Pscheidl se do České republiky přiženil po roce 1989, na svou druhou ženu byl podle jejích slov velice fixovaný, i z toho důvodu, že příliš neuměl česky. „Po její smrti měl mnoho problémů, neuměl se o sebe postarat. Hakyna byla jeho jediný přítel. Dlouho jsem mu pomáhala hledat vhodný domov pro seniory, což se podařilo a v Janovicích byl i přes svou nemoc velice spokojený,“ uvedla.

Hakyna se stala velmi oblíbenou. „Je to bezkonfliktní pejsek, který velice pomohl adaptaci původního páníčka na nové prostředí. Zvykl si tu a hned se skamarádil i s ostatními obyvateli domova,“ doplnila staniční.

Na zámku Kozel proběhla unikátní prohlídka kaple a výstava létajících strojů Da Vinciho s hranými výjevy v kostýmech.
Hrady a zámky otevřou bez omezení. Uprchlíci budou mít na památky vstup zdarma

Po smrti původního majitele se Hakyna přestěhovala na pokoj k Jaroslavě Sladovníkové, která se v janovickém domově kamarádila s jejím páníčkem. „Já jsem ji vlastně zdědila, rozumíme si, je moc hodná,“ pochvalovala si. Václav Koláček chodí Hakynu několikrát za den venčit na zahradu a ostatní klienti se s ní rádi mazlí.

Další pes v domově

Jde tak o další psí příběh, který se v domově odehrává. Loni tam přišla vážně nemocná klientka s Dášou, malou čivavou. Ženin zdravotní stav se vlivem mnoha chorob záhy zhoršil a o psa se začala starat sociální pracovnice Vendula Vizingerová. Protože už předtím zachránila čivavu Ramba, se svým přítelem má v péči čivaví páreček.

Pravidelně dochází do janovického Domova také canisterapeutka Romana Šímová. „Lidé často doma mazlíčky měli, snažím se jim proto dopřát ten pocit pohladit si pejska. Mám dvě sheltie, obě mají canisterapeutické zkoušky a obě můžou i do postele,“ vysvětlila.

Vendula Vizingerová a čivavy.
Vendula Vizingerová zachránila dvě čivavy. Získaly útulný domov, ale byl to boj

Pomazlení a dotyk psí srsti je prý pro klienty antistresový a přináší radost. „Někteří klienti jsou připraveni na psí pomazlení pokaždé, někteří jen občas. Klientům přináší radost, uklidnění, pocit jistoty,“ doplnila Šímová.