Útoky psů na člověka se v posledních parných dnech v Plzeňském kraji množí. Pořádný malér má na krku osmapadesátiletá pejskařka z Pačejova-nádraží na Horažďovicku, které utekl německý ovčák a zranil seniorku. Stařenka skončila v nemocnici.

„Žena z Horažďovicka psa řádně nezabezpečila. Vyběhl ze zahrady na volně přístupný pozemek, kde se procházela pětaosmdesátiletá žena, kterou strhl na zem,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie. Zranění byla tak závažná, že seniorka musela být hospitalizována.

Za trestný čin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí pejskařce až dvouleté vězení.

Před dvěma týdny v Tlučné na Plzeňsku devítiletého hocha pokousal na ulici volně pobíhající kříženec pitbula. Pes patří devětadvacetileté majitelce. Obdobný případ registrují i v Liblíně na Rokycansku. Pes chalupářů napadl osmiletého chlapce a odtrhl mu velkou část ucha. „Pes vyskočil na čtyřicetiletou ženu, která vykřikla. V tom okamžiku mezi psa a matku vstoupil nezletilý chlapec. Pes se po něm ohnal a způsobil mu zranění,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová. Policisté případ rovněž vyšetřují jako těžké ublížení z nedbalosti.

ZVÍŘE JEDNÁ PUDOVĚ

Podle Martina Laca z Psí školy Arka, která se zaměřuje také na výcvik bojových plemen, stojí za případy pochybení pejskařů. „Zodpovědnost nese majitel, zvíře neumí jednat samo za sebe,“ říká Laco. Nabízí se otázka, zda nejsou zvířata v tropických vedrech podrážděnější. „Vedra s tím souvislost nemají. Problém je, že psi utekli ze svého prostoru, pravděpodobně u nich zaostal výcvik a výchova. Nemusely být zajištěny ani základní potřeby jídlo, komfort, bezpečí,“ dodává Laco. Zvíře, které se dostane mimo svůj rajón, je podle něj ve stresu. Proč potom zaútočí? „Dítě často dělá rychlé pohyby, na které není pes zvyklý, vydává zvuky. Zvíře potom jedná v úleku, pudově. Necítí se bezpečně,“ uzavírá Laco.

Ilustrační foto.
Pod Poledníkem zkolaboval a zemřel cyklista