Předchozí
1 z 11
Další

Skotská vejce

Maso semeleme, přidáme lžíci hrubozrnné hořčice, sůl, pepř a česnek. Uvařené vejce zabalíme do masa a obalíme ve strouhance. Smažíme zcela potopené v oleji dozlatova. Servírujeme s bramborovou kaši a rajčatovým salátem.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Vajíčková pomazánka 

Do sýra cottage přidáme dijonskou hořčici, nastrouhanou kyselou okurku, pažitku, sůl, pepř a vajíčko nakrájené na kostky. Promícháme a servírujeme na chléb nebo bagetu.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Jarní chlebíček

Veku namažeme máslem, lehce osolíme, poklademe nakrájenými vejci. Přelijeme dressingem z majonézy, nasekaného medvědího česneku, soli, pepře a citronové šťávy.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

A ještě se podívejte na tipy z budějovického nakladatelství Dona. Z SOS kuchařky vydané budějovickým nakladatelstvím Dona:

Kulajda

Potřebujeme: půl lžičky kmínu, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3/4 l vody (+ masox) nebo vývar, 5 středně velkých oloupaných a nakrájených brambor, hrst sušených a předem namočených hub, 250 g krémové zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, sůl, lžíci octa (citronové šťávy).  Vodu se solí a kořením vaříme pod pokličkou 10 až 15 minut. Přecedíme, přidáme brambory a houby (případně masoxovou kostku) a vaříme do změknutí brambor. Z hladké mouky a trochy studené vody rozmícháme záklechtku, kterou vmícháme do polévky a dalších asi pět minut povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, prohřejeme, přisolíme, přikyselíme a můžeme podávat s libovolným počtem natvrdo uvařených vajec.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Z kuchařky Saláty vydané budějovickým nakladatelstvím Dona:

Kuřecí salát s vejci

Potřebujeme: 300 g kuřecích prsíček, 4 vejce uvařená natvrdo, 2 bílé papriky, kousek pórku, olej, ocet, lžičku kari, sůl, hrubě mletý černý pepř. Kuřecí maso pokrájíme na malé kousky, osolíme, okořeníme kari a zprudka orestujeme na oleji. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, promícháme s jemně pokrájeným pórkem, osolíme, ochutíme octem a urovnáme na talířky. Salát poklademe oloupanými a na poloviny překrojenými vejci a masem a okořeníme hrubě mletým černým pepřem. 

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Květákový salát s vejcem a rajčátky

Potřebujeme: menší květák, 10 cherry rajčátek, 2 natvrdo uvařená vejce.
Na dressing: 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky plnotučné hořčice, lžíci olivového oleje, lžíci citronové šťávy, čtvrt lžičky soli, lžíci nasekané pažitky. Květák rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě. Rajčátka nakrájíme na půlky, vejce na libovolné malé kousky a obojí smícháme s květákem uvařeným téměř doměkka. Připravíme si dressing z jogurtu, majonézy, hořčice, oleje, citronové šťávy a soli. Květákovou směs dressingem spojíme, opatrně promícháme a na talířkách ozdobíme nasekanou pažitkou.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Z kuchařky Pomazánky vydané budějovickým nakladatelstvím Dona:

Vajíčková pomazánka s avokádem

Potřebujeme: 5 vajec uvařených natvrdo, avokádo, 125 g krémového sýra (Philadelphia), 2 lžíce majonézy, lžičku citronové šťávy, lžičku worcesterové omáčky, sůl, hrubě mletý černý pepř.
Z avokáda odstraníme pecku, vložíme je do mixéru spolu s krémovým sýrem a majonézou a vše krátce umixujeme. Směs přemístíme do misky, přidáme vejce nakrájená na kostičky, dochutíme citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou, osolíme, opepříme a promícháme.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník

Ďábelská vejce s houbami

6 vajec uvařených natvrdo
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kečupu
1 malá cibule
1 sterilovaná kapie
1 sklenička hub v octovém nálevu
1 lžíce sterilovaného hrášku
1 feferonka
Zelená petrželka

Vejce oloupeme, rozkrojíme a na protilehlých stranách maličko skrojíme, aby vzniklé košíčky šly postavit. Žloutky vyjmeme a skrojené špičky bílku nastrouháme na okurkovém struhadle. V misce promícháme jemně pokrájenou cibuli, stejně posekané scezené houby a ostatní ingredience spolu s rozmělněnými žloutky.
Směsí naplníme bílkové košíčky, posypeme strouhaným bílkem a jemně nasekanou petrželkou.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Grilovaný vaječný špíz

6 vajec vařených natvrdo
2 lžíce ostrého kečupu
2 lžíce oleje
1 malá cibule
1 lžíce sekané zelené petrželky

Smícháme kečup, olej, jemně posekanou cibuli a petrželku. Oloupaná vejce napíchneme po třech na grilovací jehlu nebo špejli, obalíme marinádou a necháme aspoň půl hodiny odležet. Zabalíme do alobalu a grilujeme 10 minut. Podáváme s tmavým pečivem a vychlazeným pivem.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Nakládaná vejce

Na jednu sklenici:
4 vejce uvařená natvrdo
2 stroužky česneku
1 kapie
1 snítka rozmarýnu
Nálev:
4 dl vody
1 dl octa
1 bobkový list
1 lžička hořčičných semínek
3 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1 lžička třtinového cukru
Sůl

Suroviny na nálev svaříme a necháme prochladnout. Vejce oloupeme a ve sklenici proložíme proužky papriky, plátky česneku a rozmarýnem. Zalijeme scezeným nálevem a necháme v chladnu dva dny marinovat.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona

Vejce pro každý den, vydalo nakladatelství DONA.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Dona