„V pondělí večer nalezl náhodný chodec mezi obcemi Černíč a Nalžovské Hory 20 metrů od polní cesty vedoucí k rybníku uhynulého luňáka červeného. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat a případ dále prověřujeme,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie s tím, že pták byl zaslán k dalšímu znaleckému zkoumání na veterinární ústav, kde bude určena příčina úhynu.

Otrávení vzácní dravci jsou v západních a jižních Čechách nacházeni poměrně často, jen za poslední dva roky je evidováno hned několik případů. Např. u Nýřan byli nalezeni otrávení krkavec velký a luňák červený, další luňák byl nalezen otrávený na Klatovsku, mrtví orli mořští byli objeveni na Rozvadovsku. Jen necelé dva měsíce je starý případ nálezu čtyř mrtvých orlů u Velkého Boru. „Už podle RTG snímků je patrné, že orli pozřeli velké množství zbytků jateční drůbeže a že o předloženou otrávenou návnadu byl mezi dravci velký zájem,“ popsal tehdy Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni s tím, že otrávená nástraha byla orlům naservírována na hnůj. Policie po pachateli pátrá, zatím ho ale nenašla.  „Byla potvrzena otrava, v prověřování případu pokračujeme,“ uvedla ve středu Ladmanová.

Ilustrační foto.
V lesním porostu u Kvaslic našel kolemjdoucí auto, řidič byl mrtvý

Pachatele policie většinou nevypátrá, před soud se v regionu dostal v posledních letech jen jeden případ. U strakonického soudu se zpovídá Miloslav V. z Horažďovicka. Obchodník s rybami je obžalovaný, že na jaře 2019 zavinil smrt čtyř orlů mořských a dvou krkavců velkých. Obžaloba ho viní, že jim způsobil krutou a trýznivou smrt následkem nastražení návnad na vydry se zakázanou látkou kabofuran. To je velmi nebezpečný jed. „Polévková lžíce stačí, aby zabila dospělého člověka,“ varoval již dříve Makoň.