Na nádvoří pivovaru se sešly stovky lidí, aby ochutnaly nejrůznější chutě světa. V nabídce byly polévky z Afriky, Francie, Asie, ale i česká klasika. Nechyběly ani palačinky nebo vdolečky s povidly a šlehačkou.
Polévky se na festivalu vaří ve 40litrových kotlích na otevřeném ohni přímo před zraky návštěvníků.
Návštěvníci mohli prostřednictvím hlasovacího lístku vyjádřit sympatie k některé z nabízených polévek.
„Měla jsem kulajdu, která byla výborná. Mám ráda klasické české polévky. Chodím pravidelně na polévkové festivaly, každoročně i sem do pivovaru. Dříve akce bývala na plzeňském náměstí, poslední roky je tady,“ prozradila návštěvnice Petra Loudová z Plzně.
Petřina kamarádka Kateřina z Prahy byla v neděli na polévkovém festivalu v Plzni poprvé. „Měla jsem tomatovou polévku a chutnala mi,“ sdělila Kateřina.
Tomatovou polévku z pečených rajčat na festivalu nabízel Jakub Mašek z plzeňské Restaurace Šach-Mat. „Festival je vždycky na podzim a na jaře. Ani jednou jsme nevynechali, účastníme se každý rok. Chodí sem za námi stálí hosté, ale přichází i hodně nových,“ sdělil Mašek s tím, že na jarní festival zařazují většinou svěží tomatovou polévku. Na podzim naopak připravují polévky, které více zahřejí, třeba zelňačku nebo gulášovku.
„Hlasoval jsem pro kulajdu, ochutnal jsem ale více polévek,“ uvedl návštěvník Radek Šíp a dodal, že na žádném z festivalových ročníků nechyběl.
Alexandra Janovcová z Plzně hlasovala také pro kulajdu. „Ochutnala jsem i zelňačku, ta mě ale tolik nenadchla. Ale výborný byl i ramen,“ řekla.
Festival polévky — Plzeň jaro 2022 nabízel tyto polévky:
1. Slunečnice zdravá výživa / Hovězí vývar s petrželkovo-masovými knedlíčky, kořenovou zeleninou a jarní cibulkou (hovězí maso z farmy Čečkovice) a Cuketovo-karotková polévka s česnekovými krutóny z žitného chleba a libečkové pesto
2. Klub malých pivovarů / Kulajda
3. Jídelna U Koně / Tradiční gulášová polévka z hovězích líček
4. Wok U Fugiho / Tradiční polévka Mien Moc a Tom Yum (vegetariánská)
5. Warung Indonesia / Soto Ayam a Rawon
6. Restaurace Tunel / Japonský ramen a toskánská rajčatová polévka
7. Fantova rybárna / Francouzská bujabéza a Lohikeito (Finská lososová)
8. Bento / Pho Ga
9. Bampabura School / Africká polévka
10. Khamoro Plzňatar / Sasci zumin (kopřivová) a jarní polévka
11. Řeznictví U Bejka / Dršťková a zabijačková polévka
12. Restaurace U Sousedů / Italská tomatová s parmazánem
13. PolíFkárna na cestách / Polévka z čerstvého hlávkového zelí s vepřovým masem šťouchaným pažitkovým bramborem a vajíčkem
14. Restaurace Šach-Mat / Tomatová polévka z pečených rajčat, bazalkové pesto, sýr Grana Padano