Na nádvoří pivovaru se sešly stovky lidí, aby ochutnaly nejrůznější chutě světa. V nabídce byly polévky z Afriky, Francie, Asie, ale i česká klasika. Nechyběly ani palačinky nebo vdolečky s povidly a šlehačkou.

Polévky se na festivalu vaří ve 40litrových kotlích na otevřeném ohni přímo před zraky návštěvníků.

Návštěvníci mohli prostřednictvím hlasovacího lístku vyjádřit sympatie k některé z nabízených polévek.

„Měla jsem kulajdu, která byla výborná. Mám ráda klasické české polévky. Chodím pravidelně na polévkové festivaly, každoročně i sem do pivovaru. Dříve akce bývala na plzeňském náměstí, poslední roky je tady,“ prozradila návštěvnice Petra Loudová z Plzně.

Petřina kamarádka Kateřina z Prahy byla v neděli na polévkovém festivalu v Plzni poprvé. „Měla jsem tomatovou polévku a chutnala mi,“ sdělila Kateřina.

Tomatovou polévku z pečených rajčat na festivalu nabízel Jakub Mašek z plzeňské Restaurace Šach-Mat. „Festival je vždycky na podzim a na jaře. Ani jednou jsme nevynechali, účastníme se každý rok. Chodí sem za námi stálí hosté, ale přichází i hodně nových,“ sdělil Mašek s tím, že na jarní festival zařazují většinou svěží tomatovou polévku. Na podzim naopak připravují polévky, které více zahřejí, třeba zelňačku nebo gulášovku.

Diana Toniková.
Na nabídku jsem kývla okamžitě, říká o Divadelním létě Diana Toniková

„Hlasoval jsem pro kulajdu, ochutnal jsem ale více polévek,“ uvedl návštěvník Radek Šíp a dodal, že na žádném z festivalových ročníků nechyběl.

Alexandra Janovcová z Plzně hlasovala také pro kulajdu. „Ochutnala jsem i zelňačku, ta mě ale tolik nenadchla. Ale výborný byl i ramen,“ řekla.

Festival polévky — Plzeň jaro 2022 nabízel tyto polévky:

1. Slunečnice zdravá výživa / Hovězí vývar s petrželkovo-masovými knedlíčky, kořenovou zeleninou a jarní cibulkou (hovězí maso z farmy Čečkovice) a Cuketovo-karotková polévka s česnekovými krutóny z žitného chleba a libečkové pesto

2. Klub malých pivovarů / Kulajda

3. Jídelna U Koně / Tradiční gulášová polévka z hovězích líček

4. Wok U Fugiho / Tradiční polévka Mien Moc a Tom Yum  (vegetariánská)

5. Warung Indonesia / Soto Ayam a Rawon

6. Restaurace Tunel / Japonský ramen a toskánská rajčatová polévka

7. Fantova rybárna / Francouzská bujabéza a Lohikeito (Finská lososová)

8. Bento / Pho Ga

9. Bampabura School / Africká polévka

10. Khamoro Plzňatar  / Sasci zumin (kopřivová) a jarní polévka

11. Řeznictví U Bejka / Dršťková a zabijačková polévka

12. Restaurace U Sousedů / Italská tomatová s parmazánem

13. PolíFkárna na cestách / Polévka z čerstvého hlávkového zelí s vepřovým masem šťouchaným pažitkovým bramborem a vajíčkem

14. Restaurace Šach-Mat / Tomatová polévka z pečených rajčat, bazalkové pesto, sýr Grana Padano