Jak to vypadá se zkrášlením Plískova?

Musím říci, že za první pololetí jsme fyzicky nic nerealizovali. Věnovali jsme se spíše vyřizování žádosti o dotace na různé akce. Podali jsme jich sem a pětkrát byli úspěšní!

Ve druhé polovině roku jsme začali z opravou kaple na návsi. Je vedena jako kulturní památka, takže nic jednoduchého. Rekonstrukci zajišťují dvě rokycanské firmy. Kompletně opravujeme střechu od kříže až po šindel, dále pak omítky, které také částečně poškodily letošní přívalové deště. Zajímavostí jsou vstupní dveře v původním stavu, staré přes 150 let. Nově přibude okapový chodník kolem celé budovy. Celkové náklady by neměly přesáhnout částku 580 tisíc korun, ale je to památka, takže nikdy nic není stoprocentní. Z této částky jsme získali dotaci, díky MAS Světovina, ve výši 414 000 Kč.

Dále bychom měli restaurovat zvon z této kaple. Restaurování by měla provádět pražská firma. Máme před kaplí poškozený krucifix nebo-li kříž. I ten se dočká restaurování a měla by to realizovat firma z okolí Plzně. Pokud vše dobře dopadne, tyto dvě akce proběhnou ještě v letošním roce, v opačném případě skončí na jaře příštího roku. Cena těchto dvou záležitostí je okolo 100 tisíc Kč, a rovněž zde jsme díky MAS Světovina získali zhruba sedmdesát tisíc. Opět s důrazem na památkově chráněné objekty.

Podařilo se získat další dotační finance?

Od Plzeňského kraje jsme na opravu obecního úřadu obdrželi 180 000 Kč. Budeme zde opravovat střechu a rekonstruovat přístupové schodiště. Celková částka investice by měla být do 300 000 Kč.

Jak je na tom obec s mladými lidmi?

V současnosti máme 120 stálých obyvatel. Za poslední rok se šest mladých lidí přihlásilo, ale zase se někdo odstěhoval, takže se zatím ani nerozrůstáme, ale ani neklesáme. V obci je přibližně 136 nemovitostí včetně chat. K trvalému bydlení je využívána asi jedna třetina nemovitostí.

Více ve čtvrtečním vydání Rokycanského deníku.