"Pokud hovoříme o testech za pondělí a čtvrtek, kdy byli žáci a učitelé testováni, bylo provedeno celkem 39 100 testů u žáků a 12 950 u zaměstnanců. Z tohoto počtu byl záchyt nákazy antigenními testy prokázán u 18 žáků, přičemž následný PCR test prokázal nákazu u dvou z nich. U zaměstnanců byla nákaza zachycena u dvou pracovníků, avšak následný PCR test u nikoho z nich nákazu neprokázal," informoval ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

Jak dále uvedl, poměrně zarážející je počet tzv. neprůkazných testů. "Statistiky nám trochu hatí počet neprůkazných testů, tedy těch, které nákazu ani nepotvrdily, ani nevyvrátily. U dětí byl jejich počet 1200 a u zaměstnanců 350. V této souvislosti bude třeba nějakým způsobem poupravit metodiku. Problém už jsem včera konzultoval s hlavní hygieničkou. Situace si pravděpodobně vyžádá nějaký další zásah," dodal Bartoš. Jestli je na vině neodbornost nebo kvalita testů, zatím není jasné. "To bude jisté až někdy v průběhu příštího týdne. Stejně tak v případě vyhodnocení výsledků takto nízkého záchytu nákazy jak u žáků, tak u učitelů. Celkově je na vyhodnocení situace zatím brzy - dejme si na to minimálně ještě týden a uvidíme, co ukáže druhá vlna testování. Zda je takto nízký záchyt pozitivních jedinců dán kvalitou antigenních testů, celkovým přístupem a organizací, nezkušeností personálu nebo tím, že virová nálož u dětí na prvním stupni je obecně mizivá, zatím nevíme," uzavřel Bartoš.

Ilustrační foto.
České dráhy obnoví provoz dalších dálkových spojů do Prahy

Odborníci už dříve upozorňovali, že státem nakoupené testy, které byly dodané do škol, nejsou příliš vhodné – už kvůli složitější manipulaci a vzhledem k tomu, že je vzorek získáván výtěrem přední části nosu, což leckomu připadá nepříjemné – a navíc, že nejsou dostatečně průkazné. Jejich citlivost tak nemusí stačit na odhalení nízké virové nálože, která u dětí, jež se nakazily a zůstávají bezpříznakové, bývá poměrně běžná.