Právě o prázdninách hledá nejvíce turistů  kratší  výlety za zajímavostmi ve svém okolí. Destinační agentura Brdy spolu s cykloportálem plzenskonakole.cz připravily na každý víkend aspoň jeden. Na ten první červencový dokonce tři. Na své si přijdou cykloturisté, bikeři i milovníci vojenské historie. Jednodenní komentované výlety začínají a končí v místech dostupných hromadnou dopravou a zúčastnit se jich může každý, kdo se na výlet cítí. Zájemci ze vzdálenějších míst si mohou domluvit vlastní termín komentovaného výletu. 

Právě v době prázdnin je největší zájem o různé výlety do přírody. To potvrzuje i projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň: „Již v loňském roce jsme zaznamenali poptávku po programech pro skupiny turistů. To byl také důvod, proč jsme jich na letošní sezónu připravili hned několik a to nejen pro pěší, ale i pro cyklisty a bikery. Chceme, aby byly dostupné i pro veřejnost bez aut a tak vždy vycházejí i končí v místech dostupných veřejnou dopravou a čas startu navazuje na příjezd vlaku, cyklobusu či autobusu.“  

Kolem brdských studánek už v pátek

Hlavně starší lidé se do centrální části Brd, kam je nyní vjezd motorovým vozidlům bez povolení zakázán, stále ještě bojí jezdit. Pro ty, kteří nepoužívají GPS navigaci je orientace v Brdech obtížnější. Bikeři zase uvítají dobře naplánovanou trasu po méně frekventovaných cestách. Jejich sjízdnost přitom z mapy nelze vždy vyčíst. „Právě skupina bikerů, tedy cyklistů na horských kolech, kteří preferují méně frekventované cesty a cestičky a nevadí jim kopcovitý terén, byla dosud v Brdech opomíjena. Přitom právě hory bikeři milují,“ vysvětluje Luboš Gardoň. Na tento pátek, kdy je státní svátek, je připravena trasa Kolem brdských studánek na bajku.

„Každá z typově různých cílových skupin cyklistů, tedy cykloturisté i bikeři, má jiné požadavky na trasu, tempo i náročnost,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková, která má s průvodcováním cyklistů v regionu dlouholeté zkušenosti. „Čtvrteční cykloprohlídka Krásy kolem Plas je naopak určena spíš cykloturistům i když pár kratších úseků by si na trase vychutnali i bikeři,“ dodává Radka Žáková, která do seriálu letošních cykloprohlídek zařadila nově i Brdy. Tím se nabídka průvodcovaných výletů v regionu ve spolupráci s Destinační agenturou Brdy podstatně rozšířila. V neděli pak Radka Žáková provede cyklisty na trase Za památnými stromy Brd.

Zaniklé brdské obce

„O vojenskou historii se zajímají zejména muži, kteří prošli vojenským výcvikem. Jen někteří se během něj dostali do Brd, a tak se rádi podívají na místa, kde byla dlouho jedna z našich největších vnitrozemských střelnic,“ říká Jiří Holomel, který trasu připravil a cyklisty po ní v sobotu 14. července provede. „Nejvíce zajímavosti je v centrální části Brd, a proto se tam raději vydáme na kolech. Zvládneme tak navštívit více míst včetně bunkru, který si zahrál v Obecné škole,“ dodává cykloprůvodce Jiří Holomel. Za historií zaniklých brdských obcí Kolvín a Padrť se vydají pěšky turisté s Karlem Hutrem poslední červencový víkend. 

Na pěší turisty čekají asi pětihodinové výlety s několika zastávkami a výkladem průvodce v celkové délce     10-20 kilometrů. Cyklisté se vydají na trasy v délce 30-50 kilometrů. Cyklisté mohou k dojezdu na místo startu využít vlak nebo cyklobus, z Plzně do Příbrami navíc jezdí Brdský cyklobus, který letos vozí kola i ve všední dny.

Výletníci by měli mít na výlet vhodné oblečení vč. pláštěnky, pohodlnou obuv, dostatek vody a svačinu, protože v oblasti CHKO Brdy nejsou kromě studánek místa, kde se lze občerstvit, ale ani schovat před deštěm. Všechny trasy pro pěší i cyklisty začínají i končí v stejném místě, které je v dosahu veřejné dopravy a v jehož blízkosti lze zaparkovat auto.

Na turisty čeká v červenci celkem 5 výletů, první červencový prodloužený víkend hned tři – dva do Brd a jeden na severní Plzeňsko. Pro účastníky jsou připraveny tištěné tipy na další pěší i cyklistické výlety. Počet účastníků je omezen, proto doporučujeme všem registrovat se předem na telefonním čísle 725 443 243, a to od pondělí do neděle v době od 9 do 17 hodin. Zaváděcí cena letos činí pro dospělého 110 Kč, pro dítě pak 90 Kč. Akci připravuje Destinační agentura Brdy, která je organizační složkou Ekologického centra Orlov o.p.s. v Příbrami, ve spolupráci s regionálním informačním portálem pro cyklisty www.plzenskonakole.cz . O této, ale i o dalších akcích se zájemci mohou informovat na stránkách www.regionbrdy.cz  , www.dumnatura.cz  a www.plzenskonakole.cz (hlavně průvodcované prohlídky Brd na kole) a na facebooku těchto portálů.

Kam s průvodcem na výlet

Čt 5/7/2018 – Krásy kolem Plas (cykloprohlídka) na kole z Plzně (průvodkyně Radka Žáková)

Sraz: v 8.45h před infocentrem vedle radnice v Plzni Start v 9.00h

Náročnost: střední až těžší, 2x větší stoupání

Délka trasy: cca 62km, 6-8 hod bez vstupu do objektů

Vhodné kolo: doporučuji horské nebo trekové, silniční kolo je nevhodné 

Pro rodiny s dětmi: nevhodná

Popis trasy: Trasa nás zavede na sever Plzně, do Plas a provede nás údolím Střely a některých jejích přítoků. Navštívíme soukromé muzeum těžby borové smoly (nejmenší a jediné svého druhu v Čechách), plaský cisterciácký konvent postavený na dubových pilotech ve vodě, Metternichovskou hrobku a sýpku v jeho blízkosti. Prohlédneme si také nejstarší památný strom v Plzeňském kraji - jeden z dubů u Loman a nezvyklé místo v lese, kde vyvěrající železitý pramen vytvořil kaskády malých železitých jezírek. Navštívíme také pozůstatky Příšovskou homolku - pozůstatek po třetihorní sopce.

Pá 6/7/2018 (svátek) – Kolem brdských studánek na bajku u z Mirošova (průvodkyně Lenka Boříková)

Sraz v 9.00h železniční zastávce Mirošov-město Start v 9.15h

Náročnost: střední až vysoká, technicky náročnější

Délka trasy: cca 40 km, cca 6 h vč. zastávek

Vhodné kolo: doporučuji horské eventuelně trekové, silniční kolo je nevhodné 

Pro rodiny s dětmi: nevhodná, možno velké a vyježděné děti od 12ti let pouze v doprovodu rodičů (1 dítě, 1 dospělý)

Popis trasy: Z Mirošovského nádraží Mirošov-město se vydáme po cestách i cestičkách brdskými lesy. Podle bikerského pravidla cesta je cíl se projedeme po lesních cestách a sem tam zastavíme na pěkných místech nebo u studánky. Trasa je určena hlavně bikerům, kteří mají rádi konce a neradi jezdí po asfaltu

Ne 8/7/2018 – Za památnými stromy Brd

na kole z Teslín (průvodkyně Radka Žáková)

Sraz: v 8.45h na zastávce cyklobusu v Teslínech Start v 9.00h

Náročnost: střední

Délka trasy: 40km, cca 5-6h vč. zastávek

Vhodné kolo: doporučuji horské nebo trekové, silniční kolo je nevhodné 

Popis trasy: Z nejvyššího bodu Brdského cyklobusu se vydáme ke Kolvínu, kde najdeme asi největší brdskou jedli. V oblasti Přední Záběhlé si pak prohlédneme statné hraniční duby, u červeného vrchu pak smrk čtverák s nezvykle propletenými kmeny. Na závěr se ještě zajedeme podívat k nejstaršímu hraničnímu stromu Plzeňského kraje v Teslínech. nezapomeneme ani na staré ovocné stromy, které byly součástí zahrad kolem brdských stavení.

So 14/7/2018 – Za vojenskou historií středních Brd

na kole z Hořovic (průvodce Jiří Holomel)

Sraz: v 9.30 v železniční stanici Hořovice Start v 9.40h

Náročnost: střední, ale s výrazným stoupáním

Délka trasy: cca 49 km, cca 6,5 h vč. zastávek

Vhodné kolo: doporučuji horské nebo trekové, silniční kolo je nevhodné 

Pro rodiny s dětmi: nevhodná

Popis trasy: Uvidíme Hrad Valdek, bývalé polní letiště, dopadové plochy bývalé dělostřelecké a letecké střelnice Jordán, pěchotní srub z roku 1936, dělostřeleckou pozorovatelnu na Houpáku, dva pomníčky leteckých katastrof, zámeček Tři trubky, bývalá kasárna ve Strašicích s Muzeem Středních Brd a Muzeem dopravy (prohlídka není součástí trasy z časových důvodů)

So 28/7/2018 – Za historií zaniklých obcí Kolvín a Padrť

pěšky od Mirošova (průvodce Karel Hutr)

Sraz: v 9.00 h Mirošov-město, železniční stanice na znamení  Start v 9.15h

Náročnost: lehká bez výrazného stoupání

Délka trasy: cca 8 km, cca 4 hodiny včetně zastávek

Vhodná pro rodiny s většími dětmi

Popis trasy: Projdeme místem, kde vedla tzv. Kolvínka – lesní železnice, po níž se vozilo dřevo z Brd k zpracování. Poté se vydáme k padrťským Pláním, kde uvidíme všechny menší obnovené rybníčky pod hrází Dolejšího Padrťského rybníka a tím se ocitneme v místě, kde stávala obec Padrť. Místo je vyhlášené jako Evropsky významná lokalita kvůli výskytu raka kamenáče na zdejším Padrťském potoce (Klabavě) a budeme procházet bývalou tankovou střelnicí založenou v roce 1977. Potom naše kroky povedou vzhůru do úpatí vrchu Palcíř, odkud se už budeme zase ubírat dolů do údolí k střelnici Kolvín, kde stávala stejnojmenná vesnice. Její historie je dosti smutná. Kromě toho, že byla také vystěhována, tu za války byl vybudován pracovní tábor po lesní kalamitě v roce 1941, s čímž souvisí lesní železnice.