Kvůli koronavirové epidemii musí kraje, potažmo města, zajistit objekty pro lidi bez domova, kteří skončí v karanténě. Přesné umístění objektu pro bezdomovce a celý systém pomoci odtajní město na konci týdne. Po Plzni se pohybuje několik stovek bezdomovců.

„O tomto vládním nařízení samozřejmě víme a nyní diskutujeme s Plzeňským krajem o dalším postupu,“ uvedl plzeňský radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Online přenos. Ilustrační foto
Zastupitelstva jednají on-line

„Věnujeme se této otázce už deset dní. Máme cosi připravené a v současné době pilujeme finále. Zatím mohu říci, že s ohledem na kapacitní vytížení půjde o objekt, který se nebude nacházet v blízkosti bydlišť Plzeňanů,“ vysvětlil dále.

Lidem bez domova chce město také poskytnout stany, aby měli kde nocovat. Plzeň je včera získala darem od zástupců firmy Hannah. „Stany město Plzeň využije pro nocování potřebných. Primární cíl je, aby je mělo k dispozici krizové řízení města, pomoci mohou i lidem bez domova. Celý systém, jak chceme být nyní nápomocní lidem bez domova, spustíme během několika dnů,“ doplnil Zrzavecký.

V souvislosti s koronavirovou epidemií kontrolují denně plzeňští strážníci, zda mají lidé bez domova zakrytá ústa a nos a dodržují stanovené odstupy. „Pokud nemají nasazené roušky, většinou jim strážníci nějaké věnují. Vždy danou osobu upozorní na povinnost nosit ústenky na veřejnosti, chodit jen po dvou a informují ji o veškerých současných vládních nařízeních,“ sdělila mluvčí městské policie Jana Pužmanová. „Povinnost nosit roušky lidé bez domova většinou dodržují. Najdou se ale i jedinci, kteří je nasazené nemají ani přes opakovaná upozornění. Takovéto případy oznamují strážníci správnímu orgánu,“ dodala Pužmanová.

Ilustrační foto
Šest pacientů s koronavirem je ve vážném stavu