Okamžitě se museli pustit do nekonečných telefonátů a rušení naplánovaných akcí. Zákaz se dotkl i kin. Mnohde zejí prázdnotou, ale například v Sušici se rozhodli jít mírnější cestou – nezakázali promítání úplně, ale omezili kapacitu.

„Snížili jsme kapacitu na 95 návštěvníků, aby to dohromady s personálem bylo dle nařízeného počtu. Uvidíme, zda to časem nezakáže vláda úplně. Zatím jsme se shodli, že pojedeme takto,“ uvedl ředitel Sušického kulturního centra v Sušici Karel Sedlecký.

Ilustrační foto.
Koronavirus v Plzeňském kraji: Nakažená žena se léčí doma

Omezení se zatím příliš nedotklo prvního představení po nařízení zákazu, na které se vydalo sedm diváků; těžko ale říci, zda to bylo kvůli filmu, nebo mnozí nevěděli, že kino v Sušici nepřestalo promítat. „Zatím lidé nechodí, že by chtěli vrátit vstupenky, ale volají, jak to s promítáním vypadá. Zatím byla odsunuta jen premiéra filmu 3Bobule, kvůli čemuž jsme museli upravovat program. Uvidíme, jak dlouho zákaz potrvá, podle toho pak budeme jednat dále,“ řekla pokladní v kině.

Pokud zákaz potrvá dlouhodobě, mohl by se dotknout například představení rockové opery Kladivo na pýchu, o které je velký zájem a mělo by se konat 26. března.

Lidé opatření chápou, ale myslí si, že jsou jiná místa, kde je větší koncentrace lidí. „Pracuji v obchodě a tam je mnohem více lidí než tady v kině, takže je tam podle mě i větší možnost nákazy,“ řekla jedna z návštěvnic kina.

To, že se v kině v Sušici promítá, berou někteří jako plus. „Když jsou děti doma a nekonají se žádné akce, je dobře, že můžeme zajít alespoň do kina. Ale zase o lepší filmy je velký zájem, tak bude štěstí se na ně dostat,“ uvedla maminka Alena Zahrádková ze Sušice.

Ilustrační fotografie.
Tři Sušičané řídili pod vlivem drog

Milovníci filmů mají naopak smůlu v Klatovech, kde je kino zavřené, i když tam původně také plánovali jen omezení. Již zakoupené vstupenky mohou lidé vracet, stejně tak i vstupenky na akce pořádané Městským kulturním střediskem v Klatovech. „Vstupenky zakoupené přes internet budou stornovány v den konání představení a následně budou refundovány platby. Budou zaslány zpět do platební brány a po schválení refundace platební bránou budou lidé informováni e-mailovou zprávou o částce, která jim bude vrácena na bankovní účet do tří pracovních dnů. V případě zakoupení vstupenek na pokladně budou probíhat storna v předprodeji kulturního domu Klatovy a peníze budou navráceny v hotovosti,“ uvedl za Městské kulturní středisko Karel Kotěšovec.

Lidé mohou do krytých bazénů, ale i tam je nařízené omezení – v Klatovech se tam dostane 90 osob, v Sušici 95 a v Horažďovicích 95. V Klatovech bylo zrušeno i veřejné bruslení.