„Tento týden jsme s manželkou viděli dva tokající páry,“ říká ornitolog Karel Machač z Tachova, který právě jeřáby pravidelně pozoruje už přes třicet let.

Jeřábi ze severu Evropy zimují ve Španělsku a na jihu Francie, při tahu pak Tachovsko využívají jako shromaždiště. „Je to takový nový fenomén. Loni jsme na shromaždišti napočítali kolem čtyřiceti párů jeřábů,“ dále popisuje ornitolog a líčí chování těchto vzácných opeřenců patřících mezi největší ptáky s rozpětím křídel až dva a půl metru. „Oni přilétnou ze zimovišť společně samci i samice. Samec pak na loukách tančí, předvádí se před samicí, ta se k němu po nějaké době přidá a tančí spolu. Potom odlétají na hnízdiště.“

Loni i předloni ornitologové pozorovali na Tachovsku, že takto zahnízdilo vždy po pěti párech. „Co je ale zajímavé, že většina z těch několika desítek párů, které přilétnou na Tachovsko, pak zahnízdí v pásu od přírodní rezervace SOOS na Chebsku přes Tachovsko až na Domažlicko,“ pokazuje Machač s tím, že ostatní odlétají hnízdit na sever Evropy.

Jeřábi jsou velice plaší a citliví na rušení při toku i hnízdění. Proto si k toku a hnízdění vybírají odlehlejší skrytá místa. „Jenže už dvakrát jsem viděl, jak nad jeřáby přelétá a krouží motorové dvoumístné rogalo se řvoucím motorem,“ diví se ornitolog.

Informoval i Asociaci civilního letectví, jestli by s tím nešlo něco udělat. Jde totiž o kriticky ohrožený a zvláště chráněný druh.