Jednou z těchto obcí je Kostelec. „Naším letošním vánočním stromem bude borovice, která sama vyrostla vedle obecního úřadu. Má svou historii, takže jsme jí jasně vybrali. Občane a návštěvníci Kostelce se navíc mohou v neděli těšit i na nové vánoční ozdoby,“ řekl Deníku starosta Kostelce František Trhlík.

Rozsvícení stromku ale nebude rozhodně jedinou atrakcí, která je na neděli v Kostelci připravena. Dojde také na vánoční trhy, či na vypouštění balónku s přáními k Ježíškovi. Hned po rozsvícení stromečku ale bude nejspíše největším tahákem nejspíše koncert v místním kostele. „Takovýto adventní koncert budeme dělat při rozsvícení zcela poprvé. Představí se velmi kvalitní chrámový soubor. Kostel bude nasvícen jak z venku, tak vevnitř. Speciálně pak v interiéru se tak trochu pochlubíme novými vitrážemi, které budou taktéž nasvícené. Bude to opravdu pěkná podívaná,“ dále řekl kostelecký starosta. Program spojený s rozsvícením stromu a adventním koncertem začíná v Kostelci od 16 hodin.

Druhou obcí, kterou ozáří jeden z hlavních symbolů vánoc je Černošín. Ti stejně jako v Kostelci využijí strom, který na svém místě stojí již delší dobu. „Bude to přibližně deset až dvanáct let, kdy jme v centru obce vysadili smrk stříbrný. Již v minulém roce byl dost velký na to, aby mohl posloužit účelu, ke kterému jsme ho vlastně zasadili. Letos to tedy bude stejné. Sice jsme chvíli koketovali s myšlenkou, že bychom dali ještě jeden vánoční strom k vánočním trhům, ale nakonec jsme tuto myšlenku zamítli,“ sdělil starosta Černošína Miroslav Plincelner. Krom vánočních trhů, či nasvícené kašny se mohou účastníci těšit také na Vepřobaní, či na závěrečný ohňostroj.

Návštěvnice kladrubského muzea ochutnaly dobrou kávu a poslechly si hudbu v podání klavíristy Petra Pudy.
Hudba i vůně kávy se linula z kladrubského muzea