Rozpadající se chodníková rampa na frekventovaném místě Rokycan, v Soukenické ulici, je už dlouho centrem připomínek. Ale zhruba stejně tak dlouho asi trvají dohady o tom, kdo má dát stavbu do pořádku, komu pozemek s rampou patří.

Jednání zatím nic nevyřešila. Jisté však je, že její stav už byl kvalifikovaný jako havarijní.

„Město je dlouhodobě přesvědčené, že rampa je součástí bytového domu. Jeho vlastníkem město ani z historického pohledu nikdy nebylo, pouze nabylo pozemek, který je zčásti pod chodníkovou rampou," upozornil místostarosta Jan Šašek. Doplnil, že v posledních měsících se městský úřad intenzivně pokoušel najít nějakou případnou formu spolupráce a dohody se společenstvím vlastníků domu. „K tomu ale, bohužel, do dneš- ního dne nedošlo. Snahou města bylo odstranit dlouholetou spornou situaci, neboť havarijní stav začíná být nebezpečný. O špatném vzhledu lokality v centru ani nemlu-vě," poukázal. I zastupitelstvo přijalo usnesení, že město do jednání vstoupí s určitou vstřícností. „Souhlasilo s mož- ností podílet se finančním příspěvkem v maximální výši tři sta tisíc korun na majetkovém i stavebním vyřešení záležitosti. Dohodu se ale, bohužel, nalézt nepodařilo," konstatoval místostarosta.

Od zástupkyně společenství vlastníků jsme na jaře slyšeli, že rampu nepotřebují, vchod do domu mají i z druhé strany. Do vlastnictví ji nikdy nezískali a za svou ji nepovažují. Naopak, jsou přesvědčení, že jelikož přes ni vede městský chodník, měly by se o ni starat Rokycany. Více už se k záležitosti vyjadřovat nechtěli. Jednak totiž převzala jejich zastupování advokátka a kromě toho nehodlali zhatit možnost dohodnout se nějak s městem tím, že by mluvili proti.

„Vedle angažování Rokycan, tedy samosprávy, je aktivní už i státní správa, respektive stavební úřad. Před časem rozhodl o pokutě pro nečinnost společenství a nedávno nařídil zahájení nutných zabezpečovacích prací vybraným stavebním podnikatelem," doplnil Šašek.

Za státní správu v této záležitosti vedoucí stavebního odboru města Oldřich Dienstbier na dotaz Deníku sdělil: „Řízení o správním deliktu pokutě bylo o prázdninách, konkrétně desátého srpna, zastavené Krajským úřadem Plzeňského kraje z důvodu, že nebylo prokázané, kdo je skutečným vlastníkem zmíněné stavby."

Zdálo by se, že rampa je tedy, jak se říká, u ledu. Kdyby ovšem, ještě před vyjádřením kraje, nepadlo další rozhodnutí. Stavební úřad čtvrtého srpna oznámil zahájení řízení k provedení nutných zabezpečovacích prací stavebním podnikatelem. „Rampa bude zabezpečená tak, aby nedocházelo k ohrožení zdraví a života osob. Na zabezpečovací práce byl zpracovaný odborný statický posudek, podle kterého teď stavební podnikatel bude postupovat," informoval Dienstbier. Dozvěděli jsme se, že náklady pak vyfakturuje společenství. Vzhledem k nedořešení situace vlastnictví ale posledního srpna zastupitelé města odsouhlasili finanční prostředky na úhradu nákladů. Jedná se o 300 tisíc. Podnikatel tedy každopádně zkrátka nepřijde. Jak se vyvine záležitost dál, je otázkou.