Vernisáž umělce, který od března do sv. Martina tráví čas na své chalupě v Brnířově u Kdyně, připomínala sraz rodáků. Místní totiž malíře považují za svého. Naposled jej jeli ve velkém podpořit na vernisáž v Jízdárně Pražského hradu. Zahájení se pak ujal další umělec, multiinstrumentalista Zdeněk Bína z kapely -123 minut a o pečlivou fotodokumentaci se postaral Zdeněk Zrůst z Lomečku u Starého Klíčova, jehož práce zahrnuje snímky z filmového snímku Havel.

Michael Rittstein, byť pochází z Prahy, je ve Kdyni a Brnířově jako doma. Vymaloval místní koupaliště Hájovna, kde velmi rád plave a kde jej velmi často potkáte, a dokonce si dané místo s legendárním můstkem nechal vytetovat na biceps. Nezdráhá se ani zapojit do místních veselic, například loni v Brnířově soupeřil v přetahování o lano v soutěži Lanopřetasil.

Zatímco malá vesnička jeho výstavu již zažila, a to v roce 1986 v prostorách místního JZD, Kdyně si na svou premiéru musela více jak třicet let počkat. „Ve Kdyni jsem nikdy nevystavoval, což je škoda. Přijel jsem sem v březnu a od té doby jsem maloval. Výhoda byla, že se obrazy nemusely převážet, jen se přemístily z Brnířova,“ řekl Rittstein s tím, že obrazy v Muzeu příhraničí Kdyně jsou částí větší výstavy, kterou připravuje na příští rok do Prahy.

Erwin Hornig.
Zemřel bavorský hasič, který budoval přeshraniční partnerství s českými

„Snažím se nemarnit čas věcmi, které jsem už udělal či je umím. Kladu si vždy speciální úkol. Loni to byl velký obraz Mexika, předloni dva z Indie a letos jsem udělal Klokaního Tarzana,“ pokračoval malíř, který kdysi byl v Austrálii, kde jej napadlo takzvané libreto komiksového obrazu, který parafrázuje opravdového Tarzana. Tento je ale australský a perličkou je, že v díle je zakomponované jedno jediné slovo. Najít ho máte šanci do 15. listopadu.