„Jsem nadšený, věřím, že lidé odcházejí spokojení, že jsme jim dali to, co chtěli, a že jsme je přesvědčili, že i na menším městě dokážeme udělat velké dílo,“ svěřil se Deníku po druhém představení Bešta, v jehož hlavě se projekt na rockovou operu se středověkou tematikou zrodil. „Od začátku skládání po dnešní premiéru to trvalo dva a půl roku. Byla to strašně dlouhá štreka, ale vyplatilo se. Podílelo se na tom celkem 45 lidí,“ shrnul Bešta, který k opeře složil hudbu. Libreto napsal Jan Petričko, režie se ujal Jindřich Gregora.

Julia Fraňková z Klatov se narodila v klatovské porodnici 19. února ve 12:28 hodin (3170 g, 50 cm). Pohlaví svého prvorozeného miminka znali rodiče Dagmar a Luboš dopředu.
Anketu miminek vyhrála Julia Fraňková

Děj opery se odehrává v 16. století v Běšinech a Čachrově nedaleko Klatov a přináší temný příběh o lásce, pýše a nakonec i zradě. Scénář vznikl na motivy pověsti O jedné pošetilé lásce a jejím tragickém konci. Opera ztvárňuje příběh rytíře Jana Běšína, kuchařky a později kořenářky a léčitelky Hetly a guvernantky Marie.

Kladivo na pýchu můžete zhlédnout 26. března v Sušici, 5. června v Běšinech, 26. června na hradě Švihov, jedná se i o dalších termínech. Hrát by se mohlo na Rabí i jiných místech kraje.

Martin Šipla z Velenov se narodil v klatovské porodnici 25. února ve 22:37 hodin (2780 g, 46 cm). Pohlaví svého druhorozeného miminka věděli rodiče Renata a Martin dopředu. Na malého brášku se doma těší Berenika (3).
FOTO: Právě jsme se narodili