„Kdo tohle může dělat," rozčiloval se Bohouš Opp z Rokycan u řeky poblíž zimního stadionu a ukazoval na mladý kmen lipky stažený z kůry. Nebyl ale zdaleka jediný, koho jev zaujal, a proto jsme se zeptali na okolnosti Vladimíry Hupákové z odboru rozvoje města, která má zeleň na starosti.

„Není to první případ. Možná jste si i jinde ve městě všimli podivně poškozených větví nebo kmene stromu. Třeba v Čapkově ulici, u bývalého kina nebo v parčíku u nádraží. Ale poslední dvě lípy mají strhanou kůru z kmene," uvedla dotázaná a překvapila sdělením: „Dva odborníci arboristé nám potvrdili, že jsou následkem útoku psa na strom. Při bližším pohledu najdete stopy po zubech i drápech. Škody na dřevinách se už pohybují v desetitisících. Pravděpodobně se jedná o stejného psa." uvedla Hupáková.

Podle kynologů se nejedná o přirozené chování psa, nýbrž jde o psa útočícího na povel svého pána. S největší pravděpodobné jde tedy o cílený výcvik a úmyslné útoky. „Jsem z toho šokován a přijmeme razantní opatření," potvrdil po páteční jednání rokycanský starosta Vladimír Šmolík.

V tom případě je tu i další možné nebezpečí související s vandalstvím: „Když tohle trhání někdo ve zvířeti pěstuje, jednou může uškubnout i kus masa člověku," zazněly na místě činu pochybnosti od Věry Štěpánkové.

Eva Janová zase na redakčním webu mínila: „Tohle počínání rozhodně normální není. Jde o lhostejnost jak k přírodě, tak k psím miláčkům." „Chytit viníka a do koruny vše zaplatit," zastává názor Zdeněk Karásek.

„K čemu je takový výcvik užitečný?" nechápe Pavel Hošek ani Radka Fürstová. Se zajímavým poznatkem přišla Lenka Mošnová: „Ano, v sídlišti u Václava takhle trénují," potvrdila. „Aha. A já od čeho je ohoblovaný ten strom od Škvíry směrem k Práchovně," zareagoval Vladislav Přibáň. „Ukazuje to na zjevnou ´inteligenci´ majitele psa, který má evidentně problém a takhle nešťastně ho ventiluje," hodnotil.

„Je to nenormální… Svůj majetek by si ničit určitě nenechali… Lidská blbost zkrátka nezná hranic," rozhořčila se Jana Kašáková.

Město už přijalo opatření k eliminaci zmíněného jevu. Protože je ale nepravděpodobné, že by se takové jednání obešlo beze svědků, občané jsou žádáni o oznámení, a to i anonymní. Ať už podané policii, městské či republikové, nebo i na odbor rozvoje města. „Město Rokycany má vypsanou finanční odměnu pro oznamovatele vandalství, na základě jejichž svědectví a oznámení se podaří pachatele dopadnout" připomněla Hupáková.