S výzvou o pomoc při doplnění stavu se obrátil na obce a města Rokycanska. „Tuto funkci zde vykonává celkem dvacet stálých členů. V současné době je ale tento stav nedostačující. Je tedy třeba najít a zvolit nové členy. Ti jsou voleni do funkce na dobu čtyř let, konkrétně na období 2014 2018," prozradila v žádosti směřované, mimo jiné například Mirošovu, Marta Kubalíková, která je pověřena výkonem státní správy Okresního soudu v Rokycanech.

Funkce je veřejná a nesmí ji zastávat žádný politik, tedy například senátor nebo poslanec. Po přísedícím nejsou kupodivu požadovány žádné znalosti zákonů, protože jejich informovanost zajišťuje ministerstvo spravedlnosti a předsedové jednotlivých soudů. Za svoji odvedenou práci jim náleží náhrada mzdy a výdajů. Zvolení členové se mohou účastnit spolu se soudcem takových žalob, jako jsou například občanské a trestní spory.

Aby mohl být zájemce do tohoto postu zvolený, je třeba být nominován a jmenován zastupitelstvem obce. Ta je také, v případě potřeby, odvolává. Předseda soudu se k jejich ´nominaci´ před samotným zvolením vyjadřuje. „Určitě bych do toho šla. Zajímalo by mě, jak to celé funguje. U soudu jsem totiž, musím říct naštěstí, ještě nebyla. Člověk to sleduje jen v televizi a zákulisí nezná. Byla by to zajímavá zkušenost, ale zavázat se na čtyři roky se mi zdá hodně," Petra Spálená.