O tom, že alkohol je metla lidstva ví téměř každý dospělí a také mladiství. V letních měsících to ale svádí k mnohem větší konzumaci. Ale pozor! V některých částech Rokycan platí vyhláška o pití na veřejnosti.

„Aktuálně platná Obecná závazná vyhláška města Rokycany č. 3/2013 k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku je účinná od července 2013," sdělil místostarosta města Jan Šašek. Je zakázáno konzumovat alkoholické nápoje a jiné návykové látky na veřejných prostranství, která jsou vyhláškou přesně specifikována. „Jedná se o veřejné prostranství mezi ulicemi Boženy Němcové, Družstevní, Kotelskou a Pod Ohradou a pak Nerudovo náměstí. Zákaz tedy nepůsobí plošně, vymezuje dvě konkrétní lokality, tehdy vytipována byla tato nejproblematičtější místa, i na základě oprávněných připomínek obyvatel obou lokalit," pokračoval Šašek. Dohled nad dodržováním tohoto zákazu je v kompetenci městské policie, která tak má k dispozici legislativní nástroj uplatňovat přestupky na úseku veřejného pořádku. „Žádný zákaz ale tento lidský nešvar nevymýtí, pravidelně městská policie zasahuje u podnapilých osob ležících na veřejných prostranstvích kdekoliv ve městě. Mnohdy takové jedince musejí přepravovat na záchytnou stanici," uzavřel Šašek.

V minulosti byl právě u nádraží tento případ řešený. Tehdy dvě dívky požily alkohol. Nejen, že porušily obecně závaznou vyhlášku, ale jednalo se o přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Jedné z nich byla uložená bloková pokuta a u druhé bylo její jednání odloženo, jelikož ještě nedovršila osmnácti let. Šetřením policisté zjistili, že podezřelá šestadvacetiletá obchodnice jim alkohol v Rokycanech prodala. Tím porušila zákon o přestupcích. Tehdy dostala pokutu ve výši jeden tisíc korun, což je v tomto případě nejvyšší možná sankce, kterou jí mohli uložit.