V Gymnáziu a Střední odborné škole (SOŠ) Rokycany dnes zájemci star-ší 15 let absolvovali Student-ské volby 2016. Nejednalo se však o vytváření nějakého mladého parlamentu, žáci si mohli vyzkoušet, jak to chodí u skutečných voleb.

V SOŠ jsme zastihli tříčlen- nou volební komisi ve složení Jakub Roll, Petra Koucká, Pavlína Přibylová (třeťáci oboru ekonomické lyceum) a coby garanta pedagožku Hanu Kopovou. „Paní učitel-ka nám nabídla účast v projektu a třída nás tři vybrala do komise," prozradila Pavlína. Petra sdělila, že týden před akcí vyvěsili plakáty a obešli třídy s informacemi o volbách. „Diskutovali jsme o smyslu zapojení se do jejich systému a vysvětlovali, proč se akce koná," dodala. „Kluci si pak vzali na starost přizpůsobení třídy volebnímu aktu, včetně přípravy plenty, děvčata zase měla na starosti nazdobení místnosti," konstatoval Jakub.

Zatímco komise vyhledávala v seznamu Michaelu Fenclovou a předávala jí volební lístek, trochu jsme Mí-šu zpovídali: „Nikdy jsem po-řádně neviděla, jak to u voleb chodí, chtěla jsem to poznat," prozradila. „Já to také chtěla vyzkoušet," uvedla Nikola Kučerová a doplnila: „Láká mě i představa, že bych se mohla spolupodílet na ovlivnění skutečnosti, kdo stane v čele státu." Kateřina Kučerová se pochlubila, že skutečných voleb, co nadchá- zejí, se už bude moci účastnit doopravdy a teď aspoň ví, jak to chodí. „Budu ale také víc přemýšlet o tom, koho vybrat," podotkla. „Mám z voleb dobrý pocit, že svým hlasem mohu aspoň něco udělal pro to, abychom žili, jak chci," přidal se Jakub Duchoň.

Po skončení akce učitelku Kopovou s volebními komisaři čekalo spočítání hlasů a odeslání výsledku do centrály v Praze. Ze 154 žáků SOŠ, kteří se z hlediska věku mohli Studentských voleb účastnit, jich možnost využilo 71, což je 46,1 %. Nejvíce hlasů ze 17 stran získala Koalice SPD Tomio Okamura a Strana Práv občanů. Druhá byla Česká pirátská strana a třetí TOP 09.

V gymnáziu ze 227 žáků starších 15 let se voleb účast-nilo 78, což je 34,36 %. Zvítězila Česká pirátská strana před ANO 2011 a TOP 09.