Za vynikající přínos ve vědě a vývoji i tvůrčí činnosti v umění mohou mladí lidé z Rokycan a okolí získat zajímavou finanční odměnu. Cena města 2016 v kategoriích středoškoláků a vysokoškoláků byla odtajněna ve středečním odpoledni.

„Dovedl bych si představit větší zájem soutěžících. Budeme se domlouvat na změně požadavků," uvedl starosta Václav Kočí. Zpočátku se konfrontace týkala přísně badatelské činnosti, týkající se přímo Rokycan. Postupem let se ovšem upravila do formy prací, které by budoucí bakaláři nebo inženýři stejně museli odevzdat ve svých školách. Středoškoláci jsou pak oceňováni za medailová umístění na krajské, republikové nebo mezinárodní úrovni.

Skupina vysokých škol se tentokrát týkala jediného účastníka. David Vaščák zvolil téma zajištění a financování sportovních aktivit v Rokycanech. „Dotace zpravidla využívají kluby ze dvou zdrojů. Jednak prostřednictvím svých svazů a další možností je příspěvek města," uvedl aktivní fotbalista, který může počítat s injekcí patnáct tisíc korun a organizátoři soutěže nezapomněli ani na jeho školu.

Pětičlenná porota ve složení Václav Kočí, Tomáš Rada, Karel Vodička, František Frýda a František Ježek se věnovala také zástupcům středních škol. Deset mladých mužů a žen je bohatší o tři tisíce korun za umístění v krajských nebo národních soutěžích. Týkaly se konverzace ve španělštině (Tereza Příhodová), chemie (Vojtěch Štverák), dějepisu (Šimon Ekl), francouzštiny (Helena Getachewová).

Spokojeni odcházeli také reprezentanti Střední školy Jeřabinová. Petr Resler kromě zmíněné částky dostane pět tisíc za prvenství v mezinárodním Zlatém poháru Linde, kde se prosadil i další svářeč Zdeněk Šmolík. Důrazně o sobě dali vědět i Jan Čermák (programování CNC), Kateřina Kučerová, Tereza Mošnová a Lenka Černá (vesměs aranžování a balení výrobků).