Tráva se dostává do popředí důležitých prací v mnoha domácnostech i úřadech obcí. Minulý týden začaly první seče trávy v okresním městě . Na starosti je mají Lesy města Rokycan (LMR).

V případě sídliště Jižní předměstí ale spolupracují navíc s firmou Klail. „Situace je letos příznivá, všechno dobře vyšlo. Máme už zalesněno i zaškolkováno, můžeme se sečím v klidu věnovat," uvedl šéf lesáků Stanislav Suda. Sekat začali střed města a pozornost současně věnují i parku U Plzeňské brány. V souvislosti s blížícími se květnovými oslavami se budou přednostně upravovat i místa, jichž se toto dění bude týkat. Potom sekání bude pokračovat Pražskou a podle harmonogramu dalšími lokalitami.

Čtenáři na redakčním facebooku kvitují zahájení sečí s povděkem. Odkazují se třeba na to, že uklízet po psech není problém, ovšem ve vysoké trávě to není právě ono. V souhrnu by se v parku měli pracovníci LMR činit devětkrát, ve středu sedmkrát a na dalších prostranstvích zhruba šestkrát. „Záleží ovšem na počasí, podle něj se počet sečí uzpůsobí," konstatoval

Suda. Křovinořezy a traktůrky jsou lesáci vybavení už z předchozích let, letos techniku nedokupovali. K dispozici mají i fukary na dočišťování okrajů chodníků. Hrádečtí se sečemi teprve začnou. „Máme to v plánu nejspíš od pátku, eventuálně pak v pondělí," informoval starosta Jaroslav Perlík. Sdělil také, že práce pro město vykonává místní firma Sunwo a zčásti si sekání vzaly za své železárny. I malé obce, přes ne zrovna vysoké rozpočty, se musí s trávami vypořádat. „V Němčovicích zatím počítáme se čtyřmi sečemi, ale o počtu rozhodne počasí. Vloni bylo sucho, takže tráva ani nerostla. Letos jsme už první z nich ale zahájili, a to minulý týden. Začali jsme hřištěm a kosí se kolem cest," uvedl starosta Karel Ferschmann. Trochu zauvažoval nad tím, že doby, kdy si obyvatelé různé travní plochy hájili a obhospodařovali je kvůli krmení pro králíky, jsou pryč.

„Nyní každý opečovává jen vlastní pozemek, čímž má obec ty ostatní na starání sama. Každopádně jsem rád, že své pozemky chtějí mít lidé jako ze škatulky," podotkl Ferschmann. I tak ale v Němčovicích platí výjimka, že o nedělích a státních svátcích nesmí od 1. května do konce září sekačky rušit klid. „Na kosení obecních pozemků využíváme stálého zaměstnance a pak máme na veřejné práce výpomoc klienty úřadu práce," dodal starosta. Vybavení jim neschází, sekačkami, traktůrky i mulčovačem Němčovice disponují.