Kurz je čtyřdenní a podle spoluorganizátora Karla Zahuta z Městské policie Plzeň je jeho úkolem ukázat lidem, zda jsou schopni se ubránit nebezpečí. "Důležité však je, aby se problémům snažili předcházet, než aby jim šli naproti," zdůraznil Zahut.

Den s hasiči v Sušici.
OBRAZEM: Náměstí v Sušici zaplnili nejen hasiči, nechyběly ukázky

Účastníky kurzu motivujeme, aby byli neustále v pozoru a snažíme se jim nesdělovat přesný program předem. Neví, co se bude dít, co je bude čekat a my s nimi hrajeme hry, které modelují reálné situace, do kterých se mohou v běžném životě dostat," vysvětlil spoluorganizátor.

Kurzu na Srní se zúčastnil pan Pavel Vohlídka z Plzně. "Bylo to báječné. Dozvěděli jsme se nové věci, o kterých jsme neměli ani ponětí, jako například informace o sebeobraně, její postupy a strategii. Atmosféra byla uvolněná. Získané zkušenosti předáme dál, jak budeme moci a doufejme, že je nebudeme muset použít," řekl s úsměvem Plzeňan.

Paní Ivaně Hájkové z Pňovan se letos podařilo vypěstovat z jediné rostliny  třináct vodních melounů.
Rarita. Žena z Plzeňska vypěstovala obří melouny

Projekt prevence kriminality Nedám se vychází z uceleného vzdělávacího programu, který město Plzeň pořádá už od roku 2015. "Jako první stupeň tohoto programu je plzeňská Senior akademie a v rámci něj se snažíme seniorům předat základní informace ohledně aktuálního trendu kriminality na území města Plzně. Seznamujeme je s tím, jak mohou poskytnout první pomoc, jakým způsobem se bránit šmejdům, jak postupovat při mimořádných nebo krizových situacích," vyjmenoval Zahut.

Další turnus bude pokračovat v polovině září.