SOLO, kdysi chlouba, dnes slzy v očích. Takový dojem vzbudila v ženách návštěva sirkárny. „SOLO Sušice je firma známá po celém světě a do roku 2008 sirky dodávala co celého světa. Prošly jsme areál této bývalé fabriky a pohled je velmi smutný. Dnes jsou jediní obyvatelé bezdomovci. V bývalých výrobních halách a kancelářích jsou rozházené etikety, papíry, hadry, barely a zbytky vybavení laboratoří,“ popsala Borovanská.

Na mnoha místech je patrné řádění vandalů, sprejerů, přespávání bezdomovců, i přesto tam ale při pohledu na stav objektu a všech strojů padají myšlenky, jak se tam lidem pracovalo, jak se dívali při práci přes vysoká okna. O několik let nazpět se vrátíte i díky stále se povalujícím nedodělaným sirkám či natištěným etiketám, které byly přichystané na nalepení na krabičky. Toho už se ale nedočkaly. Výroba tam definitivně skončila v roce 2008.

Taneční soutěž O pohár města Klatovy 2020.
FOTO, VIDEO: Taneční skupiny odjížděly ověšené medailemi

Firma SOLO Sušice se transformovala na firmu SOLO MATCHES & FLAMES, a. s., která působí jako obchodní společnost obchodující se zápalkami a zapalovači. Budovy v Sušici jsou částečně využívány firmami, některé chátrají a část jich byla prohlášena za kulturní památku, například tzv. červený domeček.

Právě do sirkárny šly fotografky i za jiným účelem. Chtěly zachytit památku Sušice, kterou by mohly časem nahradit obchody. O tomto záměru se totiž stále jedná. „Proto jsme se vydaly pořídit pár fotografií, aby byl důkaz, že tam někdy něco takového stálo,“ dodala Borovanská.