V těsném sousedství hlavního rokycanského náměstí, s nímž je de facto propojená vstupy, tedy přímo v centru vzniká nová klidová zóna Spilka. Její prostor vlastně ponejvíce vznikl zrušením dvorů domů. Úpravou dojde i ke zdůraznění hodnoty památkové zóny, v níž se nachází.

Revitalizace centra veřejné prostranství Spilka, jak zní celý název akce, byla zahájená v červnu roku 2014. Na akci město získalo dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad, a to ve výši 85 procent uznatelných nákladů. Pro město je to dobrá šance, zároveň však obnáší to, že zatím muselo akci předfinancovat. Předpokládané náklady by měly činit 14 milionů 733 tisíc Kč.

„Smyslem projektu je revitalizace cenné části centra města formou stavební obnovy a dostavby veřejného prostranství, které je druhé nej-dominantnější a navazuje přímo na centrální náměstí Rokycan Masarykovo," konstatoval místostarosta města Jan Šašek, do jehož kompetence spadá sledovat dokončení stavby. Prostor Spilky je také frekventovanou spojnicí mezi centrem a Pražským předměstím.

V současnosti práce finišují. Předpokládaný termín dokončení totiž zní na 8. červen 2015.

„Projekt řeší neutěšený stav cenné lokality. Lidé opakovaně poukazovali na prašnost a nerovnost plochy," konstatoval místostarosta. Upřesnil, že v rámci rekonstrukce tam vznikají nové komunikace, hotový už je vodovod a kanalizační rozvody .„Prostranství projde i dalšími úpravami, přibude stupňovitá kamenná fontána, historizující litinové sloupy a lucerny. Chybět nebudou ani lavičky či odpadkové koše," uvedl k probíhající akci Šašek.