Přes léto pilně trénoval, aby se se svým týmem eD system Bauer team, vedený samotnou legendou českého běžeckého lyžování Lukášem Bauerem, pořádně připravil na další sezonu SkiClassics. Talentovaný běžec Jan Šrail z Nové Hůrky u Prášil má za sebou první závody v italském Livignu. V rozhovoru pro Deník se ale nejprve rozpovídal o samotné přípravě na nový ročník VISMA SkiClassics.

„Po minulé sezoně jsme měli měsíc volno, a pak už jsme se s týmem začali připravovat na nadcházející sezonu. V červnu jsme začali s objemem, trénovalo se trošku víc, nabírala se kondice. Každý měsíc jsme navíc měli s týmem soustředění. V srpnu jsme pak absolvovali první závody ve Švédsku na 60 km soupažem. Tam se ale moje forma bohužel neukázala v optimální kondici. Byl jsem po viróze, takže jsem nakonec zajel nějaký čtyřicátý čas. Pak jsem se začal připravovat na mistrovství republiky na kolečkových lyžích, které bylo velmi úspěšné,“ prozradil Jan Šrail.

Ano, na MČR startovala kompletní česká reprezentace. Sedmadvacetiletý závodník ale navzdory silné konkurenci zazářil. Ve sprintu skončil pátý, v běhu na 15 km volnou technikou dokonce o stupínek výše. Absolutní vrchol ale přišel až při závěrečném klání, které představovalo dvanáctikilometrové stoupání na Ještěd. Tam Šrail porazil v čase 0:39:07,7 Michala Nováka. „Na posledních třech kilometrech jsem šel do úniku s Michalem Novákem. Na špici jsme zůstali sami a bylo to tedy už jen mezi námi. Nakonec jsem byl v závěru úspěšnější já,“ ohlíží se Šrail, který si kromě prvenství v náročném výjezdu na Ještěd připsal také jeden další primát – vytvořil totiž tamní traťový rekord.

PŘEKONAL JAKŠE

„Je to tak, o minutu jsem vylepšil loňský čas Martina Jakše,“ může se pyšnit Šrail, který se po mi mistrovství České republiky už s týmem začal naplno připravovat na první závody SkiClassics v italském Livignu. Tam ale rodák ze Šumavy nenačasoval ideální formu, alespoň co se týče indivi-duálního závodu. „V týmovém závodě jsme nakonec skončili třetí, což považujeme za obrovský úspěch. My chlapi jsme sice dojeli až osmí, ale ženy v čele s Kateřinou Smutnou stáhly manko a nakonec z toho bylo úžasné třetí místo,“ uvádí běžec, který šest dní před Štědrým dnem oslaví již své osmadvacáté narozeniny. „V individuálním závodu na 30 km klasickou technikou se mi příliš nedařilo. V průběhu závodu jsem zlomil hůlku a pak už to bylo na trati, která byla dost rovinatá, poměrně složité. Nakonec z toho bylo 41. místo,“ litoval. „Nic si z toho ale nedělám. Sice to nebyl úplně dobrý vstup do sezony, ale času i prostoru na zlepšení je ještě dostatek. Zkrátka se teď budeme připravovat na další závody,“ uvádí Šrail, kterého čeká další dlouhý běh v rámci SkiClassics po Novém roce v rakouském Seefeldu.

VRCHOLY SEZONY? ŠVÉDSKO A ČESKO

Na otázku, na který závod se nejvíce těší, odpověděl český dálkový běžec pohotově. „Určitě na Vasův běh ve Švédsku, který mi v loňském ročníku vyšel, a pak také na Jizerskou padesátku. Bereme to trošku jako vrchol letošního SkiClassics, je to doma a chceme se ukázat,“ má jasno Jan Šrail, který prozradil také své osobní cíle pro letošní dlouhou sezonu. „Nevím, jestli můžu pomýšlet na nějaké lepší celkové umístění, protože konkurence je opravdu veliká. Spíš si dávám dílčí cíle. Chtěl bych v nějakém závodě skončit v nejlepší patnáctce a pokusit se ve všech bězích atakovat sprinterské prémie. Tam bych mohl nějaké body nahrabat,“ dodává Jan Šrail.

Klatovský klášterní bazar v Klatovech.
Více lákala keramika než bunda Samkové