„Ve službě je 15 lidí zde na stanici Košutka, dalších 16 na stanicích Střed a Slovany,“ říká Martin Suchý, velitel čety hasičů na plzeňské stanici Košutka.

Do práce dorazili vybaveni vánočními pochoutkami z domova. „Je to tak, vánoční atmosféru si všichni přinesou z domova,“ přitakává Suchý s tím, že ti, na které služba na sváteční den vyjde, slaví s rodinami obvykle 23. prosince.
Na stolech tak voní tradiční bramborový salát, řízky nebo cukroví. Tradicí je i vánoční stromek ve společenské místnosti. „Každoročně jej zdobí směna sloužící na Štědrý den,“ prozrazuje velitel.

Kromě slavnostních prvků bere ale službu na Štědrý den jako každou jinou.

„Na svátky chodíme do práce zhruba jednou za čtyři roky. Já po dobu 24 let služby sloužím šesté Vánoce,“ pokračuje Suchý.
Pro některé borce, třeba Jindřicha Tůmu, se jednalo o první službu na Štědrý den.

Vánoční svátky obvykle probíhají v klidu, výjimkou nebyl ani letošní rok. „K více případům vyjíždíme v létě, kdy dochází k požárům ve vnějším prostředí (lesy, pole),“ dodává velitel čety.

„Divočejší“ bývají každoročně oslavy příchodu nového roku.

Poklidný Štědrý den prožili i policisté Obvodního oddělení Plzeň-střed.

„Policisté vyjížděli celkem k pěti případům, mezi nimi poškození dveří, poškození trolejbusu nebo vloupání do objektu. Jinak se ale jednalo o celkem poklidnou službu,“ sdělila policejní mluvčí Hana Rubášová.

Na služebně nechybělo cukroví ani řízky.

Tři desítky otužilců plavaly při Vánočním máčení v Hradišti
Tři desítky otužilců plavaly při Vánočním máčení v Hradišti