„Zvířata jsou zatím umístěná v karanténě a budou tam, dokud veterinární lékařka nerozhodne o jejich propuštění,“ sdělil vedoucí útulku Petr Kokoška. Kokoška potvrdil, že kapacita útulku je nyní na maximu a dodal, že zdravotní stav přivezených domácích mazlíčků je uspokojivý. Jak se ukázalo, množírna v Sedleci u Starého Plzence, o které Deník informoval včera, sloužila pouze pro nemocné psy (byly objeveny hroby a ostatky zvířat). Psy, které vysvobodila policie ve spolupráci s Veterinární správou a organizací Hlas zvířat, držela žena v klecích pro hlodavce.

„Denně nám nad hlavou štěkají psi, mraky psů, ani nevíte kolik,“ popsala dlouhodobé týrání sousedka. Tvrdí, že se nájemníci nedovolali pomoci ani na úřadech, ani na policii. „Seniorka, která žije pod ní má promočené stropy od moči,“ pokračovala žena. V některých bytech se kvůli zápachu nedalo ani bydlet.

Množírna psů - Sedlec u Starého Plzence
Dům hrůzy. Policie odhalila množírnu psů v Sedleci

„Žena je podezřelá ze spáchání přečinu týrání zvířat v jednočinném souběhu s přečinem zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Případem se kriminalisté dále zabývají,“ řekla policejní mluvčí Hana Rubášová. Tyrance hrozí pět let, sazba se ale ještě může změnit.

Podle zjištění spolku Hlas zvířat a advokátní kanceláře totiž žena měla prodávat psy za papírové, i když papíroví nebyli. Navíc měla zakázané podnikání v oblasti chovu zvířat. „Paní si od ní koupila psa za 16 tisíc, ona ho vydávala za papírového,“ potvrdila Deníku sousedka.

Skvělou práci odvedl spolek Hlas zvířat, který po objevení množírny v Sedleci vyrazil na adresu chovatelky. Advokátní kancelář Roberta Plicky, které se spolkem úzce spolupracuje, podala téhož dne rovněž podnět k domovní prohlídce a k zadržení majitelky. Tam se odehrálo drama.

„Majitelka nejprve chtěla začít psy vynášet, pak se zabarikádovala uvnitř a vyhrožovala, že jim ublíží,“ řekl advokát Robert Plicka.

Ilustrační foto
Zabiju tě, křičel muž na souseda. Pak hodil sekyru