Spíše jatka včera v noci připomínal úsek silnice z Rokycan na Šťáhlavy. Kousek nad vjezdem do Muzea na demarkační linii tam pod koly auta vyhasl život devíti malých selátek divočáků a střet nepřežilo ani desáté.

Při mladém řidiči osobního vozu a spolujezdcích přitom stáli všichni svatí, protože přes silnici se vydalo celé stádo černé zvěře, odhadem kolem dvaceti kusů. Jen málo podle znalců stačilo a sanity odvážely těla lidí. Podobné střety nekončívají nejlépe

„Krátce před dvaadvacátou hodinou jsme na lince 158 přijali oznámení o střetu vozidla se zvěří. Na místo vyjeli policisté z dopravního inspektorátu," sdělila k případu mluvčí Policie ČR Hana Kroftová. Podle zjištění devatenáctiletému řidiči ve vozidle značky Peugeot, který jel ve směru od Šťáhlav na Rokycany, měli do jízdní dráhy ze silničního příkopu (zprava) náhle vběhnout do dráhy divočáci. Řidič již střetu s částí z nich nedokázal zabránit.

„Ve vozidle spolu se řidičem jely další dvě osoby, nikdo z cestujících v souvislosti s touto událostí ale neutrpěl zranění. Policisté podrobili řidiče dechové zkoušce, její výsledek byl negativní. Hmotná škoda na autě byla vyčíslená na dvacet tisíc korun," dodala Kroftová. Zmíněný střet se zvěří byl podle zásad evidovaný na takzvaný euroformulář.

„Jakožto předsedu Okresního mysliveckého svazu Rokycany mě policie v podobných případech informuje. Po vyrozumění jsem se rozjel na místo a přizval také zástupce Mysliveckého sdružení Stráně, v jejichž regionu se nešťastná událost odehrála," informoval Stanislav Suda. „Prohledali jsme v rychlosti i okolí a v příkopu našli ještě další poraněné sele, navíc s přeraženými zadními běhy. Muselo být utracené," popsal. „Prosíme řidiče, aby jezdili hodně opatrně. Zvěř v noci migruje do polí a zpět. Tentokrát na střet s autem životem doplatilo deset malých divočáků. Posádka auta měla každopádně veliké štěstí. Kdyby selata byla větší, nehoda by se určitě neobešla bez vážných zranění lidí," míní Suda.

Fakt, že měli velké štěstí, si uvědomovali i cestující z peugeotu. Zejména proto, že řidič na poslední chvíli před vozem zaregistroval celou skupinu zvířat přebíhajících silnici. Čítala asi dvacet kusů.

Usmrcená prasátka byla posléze přemístěná do chladícího zařízení nedaleké hájovny v Němčičkách.

„Šlo nejspíše o mláďata dvou bachyní. Nejen, že jsou dvou odlišných velikostí, ale hlavně se liší zbarvením," zvažoval za ochránce přírody Pavel Moulis s hajným Jaroslavem Kadlecem. Stáří mláďat odhadovali na dva až tři měsíce.