„V lese není ani kapička, porosty by vzplály snadno. Kvůli nebezpečí požárů teď mají hajní pohotovost celý den a v sobotu a neděli obhlížejí terén hlídky," sdělil představitel Lesů města Rokycan Stanislav Suda.

Důsledně se mimo jiné kontroluje uzavření závor, aby od techniky prohánějící se po cestách nehrozilo vznícení. „Daleko více spolupracu- jeme i s hasiči. Momentální nebezpečí požárů ale přece jen zmírňují dvě zásadní okolnosti. Nerostou houby. Lesy se proto nehemží sběrači, kteří jsou pro ně zdrojem potenciálního nebezpečí. Zejména kvůli odhození nedopalků. Zadruhé je plusem fakt, že už vůbec nepálíme klest, štěpkovaný se využívá pro teplárny," objasňoval Suda.

Požáry lesa jsou ale přesto noční můrou mnohých. U Oseka už v neděli zahrozil. Pozůstatky kabelů tam totiž chtěl uklidit jeden u místních tak, že je zapálil. Ve vyprahlém terénu se však oheň bleskově rozšířil na okolní porost a museli být přivolaní hasiči. Požár zaměstnal profesionály i dobrovolníky hned z pěti míst. Nebyla to ale jediná událost v okrese.

Více ve středečním vydání Rokycanského deníku.