Barevný had, ve kterém byly k vidění nejrůznější postavy včetně klasických masopustních symbolů, jako je medvěd, nebo vodník, vyrazil tentokrát od Základní školy Zárečná a postupně obešel několik zastávek, mezi které se řadil například tachovský zámek, kde masopustní průvod dostal požehnání a posilnění od šlechtické rodiny, či tachovské náměstí, kde byl k velké radosti všech předán klíč od města z rukou místostarosty Petra Vrány.

Cílová stanice tachovského masopustního průvodu byla v Muzeu Českého lesa, kde také naposled zazněla tradiční říkanka, která provázela maškary celým pochodem. „Strašně bych chtěla poděkovat dětem ze základních škol, které se masopustu zúčastnily. Již jim začaly prázdniny a přesto se masopustu zúčastnily. Je to opravdu skvělé,“ okomentovala na závěr průvodu ředitelka Muzea Českého lesa Jana Hutníková.

Tachovem prošel masopustní průvod.Zdroj: Deník / Sýkora Jindřich

Jak ale dodala, účast by přeci jen mohla být větší, především ze strany veřejnosti. „Jsem docela spokojená, protože jsem se obávala toho, že začnou prázdniny a účast bude menší. Ale i přesto by se mohli do dalších let tachováci přeci jen trochu hecnout a vzít si alespoň čepičku, aby byla účast masek přeci jen o něco větší.“

Masopustní den ale rozhodně nekončil pouze průvodem. Bohatý program byl připraven také v samotném muzeu. Došlo na masopustní svatbu, či na pohřeb Bakchuse. Nechyběly samozřejmě ani masopustní a zabijačkové speciality, které do prostor muzea přilákaly další návštěvníky.

Tachovem prošel masopustní průvod.Zdroj: Deník / Sýkora Jindřich

Co se tradice masopustu v okresním městě týče, oproti ostatním městům a obcím je přeci jen kratší. „Muzeum Českého lesa ve spolupráci se základními školami pořádá masopust po šesté. Poprvé jsme ale byli pouze v muzeu, další roky se již začalo vyrážet do ulic. Pevně ale věřím, že se tato tradice udrží a bude mít dlouhou historii,“ na závěr dodala Hutníková.

Masopustní průvod v centru Plzně
Masky letos roztančí i festival jídla