Vysoké náklady na energie i časté opravy veřejného osvětlení se nyní zastupitelé Tění rozhodli řešit radikálně.

Požádali o dotaci Plzeňský kraj v rámci Programu a stabilizace a obnovy venkova pro rok 2015 a získali částku 250 tisíc Kč. Výsledkem je skutečnost, že obec nyní svítí moderně a levně!

Po doručení čtvrt milionu korun byly osloveny specializované firmy. Z nabídek se komisi zamlouval návrh plzeňské společnosti BRM, neboť se prezentovala nejlepšími technickými i cenovými podmínkami.

„Ochota dodavatele a její přístup k řešení byl příkladný," shodli se představitelé Tění. Po instalaci čtyřiceti kusů nových LED lamp se obec rozhodla doplnit a předpisově osvětlit celou obec o dalších třináct lamp. Což ovšem znamenalo osazení nových sloupů a následně lamp na zařízení tuzemského energetického giganta.

Instalovány byly lampy českého výrobce, který získal na mezinárodním stavebním veletrhu v Brně zlatou medaili IBF 2015. Podstatně lépe je nasvícen jak průtah obcí Těně a části Smolárna, tak i místní komunikace. Původní sedmdesátiwattové výbojky s celkovým příkonem cca devadesát wattů byly nahrazeny lampami o příkonu 26 wattů s vyšším světelným tokem než výbojky. Více než půl milionu Kč přidala na modernizaci obec z vlastního rozpočtu.

„Minimálně na čtyři volební období máme po starostech. Nebudeme se muset o lampy téměř starat, tedy bez oprav a hlavně s úsporou více než 70 procent elektrické energie." řekl viditelně potěšený starosta obce Václav Pour. „Zní to možná legračně, ale například snížením hlavního jističe z pětadvaceti na deset ampér ušetříme zhruba 130 korun měsíčně na paušálním poplatku," dodal starosta. Zastupitelé jsou s investicí spokojeni, protože návratnost vložených financí je odhadnuta na čtyři a půl roku bez dotace. S dotací to je mimochodem pouze dva a půl roku.

Progresivní investici nejlépe vystihl názor zástupce plzeňského dodavatele Miroslava Jaroše: „Čím více svítíte, tím více šetříte".