„Tolik zanedbaných věcí a takovém rozsahu jsem za svou praxi ještě neviděl. Lidé měli v době pandemie strach chodit k lékařům. Mnohé odradilo vládní nařízení omezující odkladnou péči. Trvalo skoro pět měsíců a nyní se potýkáme s následky,“ vysvětluje primář Chirurgického oddělení Mulačovy nemocnice Zdeněk Anděl s tím, že nyní najíždějí postupně do normálního režimu. „Zájem o operace ať cévní, varixů, břišních rekonstrukcí, kýl či žlučníků je obrovský, stejně tak o ortopedické operace, například o endoprotézy kloubů. Vždyť jsme museli odložit desítky výkonů. Ale ani teď to nemáme jednoduché, protože personál je po tom covidovém zápřahu nemocný nebo si vybírá dovolenou, kterou si už více než rok nemohl vybrat,“ upozorňuje primář. A doporučuje, aby lidé využili na operace i letní období, ve kterém o chirurgické zákroky ať kvůli teplu nebo dovoleným nebývá tak velký zájem jako v jiných obdobích roku.

S tím souhlasí řada jeho kolegů. „Prázdniny bývají volnější, letos bych být pacientem zákrok neodkládal a šel i v létě. Situace je nejistá, nikdo neví, co bude na podzim, zda nepřijde další vlna covidu,“ říká přednosta Centra jednodenní chirurgie a ortopedie Nemocnice Privamed v Plzni Jindřich Šebor, na jehož oddělení se čekací doby na operace v současnosti pohybují dva až tři týdny. A dodává, že se pacienti nemusejí obávat nakažení covidem. „Na operaci chodí lidé nenakažení a navíc je mezi minimální kontakt, už jenom proto , že u nás pobývají jeden den,“ uvádí přednosta. Radí, aby očkovaní klienti operaci podstoupili za dva až tři týdny po vakcinaci.

Plzeň, Smetanovy sady, venkovní výstava Svoboda nebyla zadarmo.
OBRAZEM: Svoboda nebyla zadarmo, potvrzuje výstava u knihovny

Primář Interního oddělení Nemocnice Privamed v Plzni.Primář Interního oddělení Nemocnice Privamed v Plzni.Zdroj: ArchivDo normálu už se vrátil i provoz Interního oddělení Nemocnice Privamed, která vzhledem ke své kapacitě patřila v České republice k pracovištím s nejvyšším počtem lůžek pro pacienty s covidem. „Jako izolační oddělení pro pacienty s covidem- 19 zůstává nadále jedna lůžková stanice. Počet hospitalizovaných na této ní se v současnosti pohybuje mezi 10 až 15 pacienty. Na JIP právě teď žádné nemocné s covidem nemáme,“ říká primář interny Antonín Egert.

Připomíná, že i v době vrcholící pandemie se podařilo zachovat zhruba 80 procent ambulancí v chodu. „Teď už jedeme ve stoprocentním režimu." upozorňuje. Podobně fungují i další oddělení nemocnice, jako například intervenční kardiologie, radiointervenční výkony nebo mamologie.

Obuvník Pavel Dvořák.
Obuvník po několika měsících: Doufám, že nás zase hned nezavřou