Na své rodině – tedy na dětech a partnerce – záleží tuzemským otcům víc než na čemkoli jiném. Tedy i více než na vlastním zdraví či osobním štěstí, vyplývá z průzkumu, který pro Pojišťovnu České spořitelny provedla agentura Ipsos.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

„Skvělá zpráva je, že hodnota rodiny pro otce neklesá,“ komentuje výsledky psycholog Tomáš Vašák. „A jak se zdá, nedávají tátové rodinu v průzkumech na první místo z toho důvodu, že se od nich taková odpověď očekává, ale že to tak skutečně cítí.“

Co táta, to šikula?

Čeho si na sobě otcové nejvíce cení? Věří, že jsou dobrými rodiči a partnery, že umějí vydělat peníze a tím zabezpečit rodinu. Tyto schopnosti jsou ostatně zásadní i pro jejich partnerky.

Kluci hrají fotbal. Ilustrační foto.
Nemáme dost peněz na trenéry, mládež ani provoz, stěžují si kluby z celé země

Zajímavý rozdíl ale ukázal průzkum v odpovědích mužů a žen na to, zda jsou tátové zruční.

Myslí si to o sobě 22 procent pánů, ale potvrzuje to jen 12 procent dam.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Když vládne žena

Většími částkami do rodinných rozpočtů přispívají muži, tvrdí 80 procent otců. V tom jim partnerky (78 procent) dávají za pravdu.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Nejzelenější města Česka? Lesů a luk si užijí především obyvatelé v příhraničí

O penězích pak rozhodují ve většině domácností rovným dílem oba rodiče. Nicméně v pětině vládne rodinným financím žena, přestože více peněz přináší její partner.

Na provoz rodiny včetně nákladů na bydlení a výdajů na děti vynaloží většina tátů (85 procent) do třiceti tisíc korun měsíčně. Jen čtvrtině otců ale tato částka stačí. Pro zajištění pohodlného života by potřebovali nejčastěji o 10 tisíc víc.

Ilustrační foto
Dostat se na vysokou školu je nejlehčí v historii. Míst je víc než maturantů

Žádná zadní vrátka

Přestože je pro české muže rodina na prvním místě, často jim schází jakýkoli záložní plán pro její zabezpečení v případě nenadálého výpadku příjmů. Takový plán nemá skoro polovina otců a desetina o něm ani nepřemýšlí.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Jednou z možností zabezpečení před výpadkem příjmu při vážné nemoci či úrazu s trvalými následky je životní pojištění.

„Průměrného českého tatínka přijde optimálně nastavená pojistka přibližně na 1500 korun měsíčně,“ říká Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů v Pojišťovně České spořitelny. „Když si tedy například dá o jedno pivo denně méně, nejen že pomůže svému zdraví, ale získá také životní jistotu, klidný spánek a jistotu pro svou rodinu.“