Jedenáctiletou Elišku, která je kříženec huskyho a malamuta, a dvanáctiletou husky Cindy nechal majitel, 49letý Martin V. ze Železnorudska, zavřené v kotci mezi Železnou Rudou a Alžbětínem. Nedostávaly žrádlo ani pití. Když je počátkem prosince našli policisté, byly na pokraji smrti. Chovateli byla zvířata odebrána a převezena do klatovského psího útulku. „Jejich váha nečinila ani 15 kg. Jejich stav byl extrémní, tak zbědovaného psa, jako byla jedna z fenek, jsme sem ještě nedostali,“ řekla tehdy Deníku vedoucí útulku Miloslava Šeflová.

Díky skvělé péči v klatovském psím útulku se obě týrané fenky vracejí do života. Jim i ostatním pejskům připravili dárci krásné Vánoce.Zdroj: Deník / Kilián Milan

Díky její skvělé péči se ale obě fenky vracejí zpět do života. „Obě krmíme po čtyřech hodinách. Vaříme jim, dostávají lázeňáky, tvaroh a podobně, tak to snad zvládneme. Eliška už se krmí naplno, u Cindy ale musíme ještě opatrně. Ta ještě vyhráno nemá, stále je tam riziko, že jí mohou selhat orgány. Ale už je na tom líp, dokonce se nám tu zamilovala do stafforda,“ prozradila s úsměvem Šeflová, která oběma fenkám na Vánoce ještě přilepšila. Stejně jako dalších jedenadvacet psů, kteří jsou nyní v útulku, dostaly o svátcích různé dobroty. Těch se díky dárcům sešlo velké množství.

Právě obě fenky nejvíce zajímaly příchozí, kteří o svátcích do útulku zavítali. „Byli jsme absolutně v šoku z toho, co se stalo, do jakého stadia bylo možné nechat zajít stav zvířete. To musí být potrestáno,“ řekla Deníku Eva Martínková, klatovská rodačka, která nyní žije v Haagu, ale přesto s útulkem spolupracuje a o Vánocích tam zavítala. Ocenila práci Šeflové. „V lepších rukou už holky být nemohly, protože Miluška ví přesně, co s nimi, a dokázala jim dát šanci na život. Věřím, že to bude mít šťastný konec,“ dodala Martínková.

Díky skvělé péči v klatovském psím útulku se obě týrané fenky vracejí do života. Jim i ostatním pejskům připravili dárci krásné Vánoce.Zdroj: Deník / Kilián Milan


Až budou obě fenky v pořádku, dostane je nejspíše do péče zkušený chovatel ze Šumavy, u něhož by měly dožít. Naopak Martin V., který je málem utýral k smrti, bude s největší pravděpodobností obviněn z trestného činu a půjde před soud. Policie ale s obviněním čeká na znalecký posudek.

Ilustrační foto.
Hasiči nejčastěji otevírali byty. Záchranáři se potýkali s agresivními opilci